18.2 C
London
Wednesday, June 29, 2022
18.2 C
London
Wednesday, June 29, 2022

Romanii si ceilalti cetateni europeni vor putea locui, studia si munci in Marea Britanie, dupa Brexit

Cetatenii europeni cu resedinta legala in Marea Britanie, precum si membri de familie ai acestora, vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislatia europeana, in baza obtinerii unui nou statut (settled status), informeaza Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, acest statut (settled status) va garanta dreptul de sedere al cetatenilor europeni stabiliti in Marea Britanie inainte de data retragerii, dupa o perioada de rezidenta de minim cinci ani.

Pana la implinirea celor cinci ani, cetatenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar. Noul statut va fi singurul document care va atesta resedinta legala a cetatenilor europeni in Regat dupa data retragerii.

- Advertisement -

In baza acestuia, cetatenii europeni vor putea continua sa locuiasca, sa studieze si sa munceasca in Marea Britanie.

A existat un acord privind continuarea exportului prestatiilor de securitate sociala, inclusiv beneficiile familiale, si agregarea pensiilor, in conformitate cu legislatia europeana existenta la momentul actual.

Despre recunoasterea calificarilor profesionale

De asemenea, toate calificarile profesionale obtinute sau in curs de obtinere inainte de data retragerii vor fi recunoscute de catre cele doua parti. Totodata, acordul va include detalii cu privire la procedurile administrative pentru obtinerea acestui nou statut, care vor simple si transparente. Orice cetatean european va avea drept de sedere pana la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit.

Criteriile pentru refuzul acordarii statutului stabilit vor fi mentionate explicit in acordul de retragere, si vor fi in conformitate cu legislatia europeana.

Aspectele privind modul in care cetatenii europeni vor putea locui, munci si studia in continuare in Marea Britanie au fost discutate marti, la Bruxelles, a reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50, in contextul negocierilor generate de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Eveniment la care a participat si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Urmarim parafarea unui acord privind Brexit care sa valideze promisiunile partii britanice de a conferi o protectie adecvata cetatenilor europeni din Regatul Unit, dar si referitoare la mentinerea contributiei financiare britanice in contextul angajamentelor deja asumate si necesitatii implementarii politicilor Uniunii Europene in cadrul actualului buget financiar multianual. Vom ramane in continuare, inclusiv din perspectiva responsabilitatii Romaniei ca viitoare Presedintie a Consiliului Uniunii Europene, in contact permanent cu Michel Barnier si echipa de negociatori a Comisiei Europene, pentru a ne asigura ca si urmatoarele runde de negocieri vor inregistra evolutii care sa reflecte interesele romanilor, dar si tuturor celorlalte state membre“, a declarat Victor Negrescu.

Negociatorul-sef al UE, Michel Barnier, a indicat, la aceasta reuniune, ca s-au inregistrat progrese suficiente pe toate cele trei domenii-cheie din prima etapa a negocierilor (drepturile cetatenilor, decontul financiar, frontiera cu Irlanda), si a recomandat trecerea la cea de-a doua etapa, in care se vor discuta aspecte privind relatiile viitoare dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie.

Negocierile vor continua in paralel pe aspectele privind retragerea asupra carora nu s-au finalizat discutiile in prima etapa, fara a se mai reveni asupra aspectelor deja agreate.

Peste 320.000 de romani locuiesc in Marea Britanie

Conform datelor de la Oficiul National de Statistica, precum si de la alte institutii relevante, 328.000 de romani locuiesc in Marea Britanie.

Din perspectiva socio-demografica, comunitatea romaneasca este raspandita pe intreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrari mai mari in regiunea Londrei si in zonele urbane Birmingham, Manchester si Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Belfast.

Comunitatea romaneasca ocupa locuri de munca in sectoare deficitare ale pietei muncii (medici, asistenti medicali, asistenti sociali), dar si in domenii care nu prezinta interes pentru forta de munca locala, totusi necesare economiei si societatii britanice (agricultura, constructii, ingrijirea persoanelor in varsta).

Conform estimarilor unei organizatii profesionale, in Marea Britanie lucreaza peste 2.000 medici romani, carora li se adauga numerosi specialisti in domeniul financiar-bancar, artisti, arhitecti, profesori, specialisti in IT si cercetatori. In invatamantul universitar britanic studiaza in prezent aproximativ 10.000 de tineri romani, la nivelul studiilor de licenta, master si doctorat.

Totodata, exista o comunitate extrem de dinamica la nivelul corpului profesoral si de cercetare la nivel academic.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: