-0.3 C
London
Monday, November 29, 2021
-0.3 C
London
Monday, November 29, 2021

Romanii din Marea Britanie se confrunta cu o mare incertitudine

Seful echipei de negociere pentru Brexit a Comisiei Europene, Michel Barnier, a prezentat conditiile blocului comunitar pentru discutii, spunand ca asigurarea drepturilor pentru cei aproximativ 4,5 milioane de cetateni UE din Marea Britanie, inclusiv romani, dar si britanici din statele membre este cruciala, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Potrivit lui Barnier, oameni precum studentii polonezi si asistentele romance din Marea Britanie si pensionarii britanici din Spania se confrunta cu o mare incertitudine privind drepturile de resedinta si accesul pe piata muncii, la pensii, securitate sociala si educatie.

Garantarea drepturilor lor ca cetateni europeni, pe termen lung, va fi prioritatea noastra absoluta de la inceputul negocierilor”, a subliniat el intr-un discurs rostit la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, potrivit News.ro.

Premierul britanic Theresa May a spus, de asemenea, ca vrea ca aceasta chestiune sa aiba prioritate, insistand in acelasi timp ca o solutie trebuie sa fie reciproca. Guvernul britanic a refuzat, insa, deocamdata sa garanteze drepturile existente in afara unui acord mai amplu.

Guvernul britanic refuza, deocamdata, sa garanteze drepturile cetatenilor UE

- Advertisement -

Barnier a precizat ca reciprocitatea, continuitatea si nediscriminarea ar trebui sa fie principii de baza, adaugand ca va dura, probabil, cateva luni pentru a obtine o astfel de garantie. Negociatorul UE, fost comisar pentru servicii financiare, obisnuit sa lucreze cu Londra, a explicat ca sunt trei conditii pentru a ajunge la un acord pentru Brexit in decurs de doi ani prevazuti de normele UE.

Partile trebuie sa dea dovada de transparenta si sa spuna adevarul despre ce inseamna parasirea blocului comunitar, sa indeparteze incertitudinile privind oamenii, banii si granitele si sa negocieze chestiunile in ordinea corecta, considera Barnier.

El a avertizat ca scenariul iesirii Marii Britanii din UE fara un acord, asa cum au sugerat unele de voci de la Londra, este o posibilitate, insa nu una dorita de Bruxelles.

Unii eurosceptici din Guvernul conservator al lui May au spus ca nici un acord – ceea ce ar insemna, de exemplu, ca Marea Britanie s-ar intoarce la taxele vamale ale Organizatiei Mondiale a Comertului – ar fi o varianta mai buna decat un acord prost sau daca ruperea de UE nu ar fi totala Barnier a atras, insa, atentia ca lipsa unui acord ar putea duce la cozi lungi de camioane in orasul-port britanic Dover, la perturbarea curselor aeriene din si spre Marea Britanie si la o penurie de combustibil nuclear pentru centralele Regatului Unit. El a admis ca ar putea fi nevoie de un acord de tranzitie, care ar trebui sa fie bazat pe normele UE, sa intre sub jurisdictia instantelor UE si sa aiba o durata limitata.

 

Barnier a repetat leitmotivul UE, potrivit caruia un acord comercial cu Marea Britanie nu inseamna ca Londra isi poate alege privilegiile si obligatiile si ca un astfel de acord poate veni numai dupa convenirea termenilor “divortului”.

Cu cat ajungem mai repede la un acord si la o retragere ordonata, cu atat mai repede ne putem pregati pentru relatia viitoare”, a insistat el, adaugand ca lasarea chestiunilor dificile pe ultimul moment inseamna invitarea esecului.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcemondonews

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: