11.6 C
London
Sunday, October 24, 2021
11.6 C
London
Sunday, October 24, 2021

Românii din Marea Britanie au mai multe secţii de vot decât în 2014

Românii din Marea Britanie se gândesc cu îngrijorare la ziua de mâine. După ce au muncit acolo ani în şir, nu ştiu dacă vor mai putea rămâne după ce Regatul părăseşte Uniunea Europeană.

Spun că aşteaptă de la Bucureşti îndrumare şi protecţie, să poată traversa perioada incertă. Şi, cu aceste gânduri, vor veni la urne, la alegerile parlamentare. Pentru ei au fost deschise de două ori mai multe secţii decât la scrutinul prezidenţial din 2014.

Mii de români din Marea Britanie nu au putut să voteze la alegerile prezidenţiale de acum doi ani.

Oficial, aproximativ 200 de mii de români trăiesc în Regatul Unit. În 2014, aveau la dispoziţie numai 11 secţii de vot. Acum, sunt de 2 ori mai multe: 21. Adresele exacte se găsesc pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, alături de o hartă interactivă.

- Advertisement -

Deşi au putut opta pentru votul prin corespondenţă, nu mulţi români au agreat această variantă.

În iunie, britanicii au hotărât, prin referendum, ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană. În scurt timp, în Londra s-a instalat un nou guvern, condus de Theresa May, care ar vrea să declanşeze oficial “divorţul” de blocul comunitar în februarie anul viitor. Unul dintre motivele principale pentru care britanicii vor să părăsească Uniunea e dorinţa lor de a scăpa de numărul mare de imigranţi, despre care cred că le iau locurile de muncă.

Nu este clar ce se va întâmpla după un eventual Brexit cu cetăţenii din alte ţări care locuiesc în Regat.

Într-o comisie a Camerei Lorzilor, noul ambasador al României a subliniat atât contribuţia românilor la sistemul britanic, cât şi temerile lor legate de Brexit.

În urma referendumului pentru BREXIT au avut loc şi atacuri rasite, verbale sau fizice, împotriva cetăţenilor altor ţări europene care trăiesc în regat. Ţinte au fost şi românii.

Deşi munca profesioniştilor din ţara noastră este apreciată în Marea Britanie, de-a lungul timpului, unele instuţii de presă au publicat sau difuzat materiale controversate, considerate de mulţi, denigratoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: