13.3 C
London
Thursday, November 18, 2021
13.3 C
London
Thursday, November 18, 2021

Românii din în Marea Britanie, s-ar muta din cauza riscului atentatelor teroriste (sondaj)

Aproape jumătate dintre românii care trăiesc în Marea Britanie, s-ar muta de aici din cauza riscului atentatelor teroriste. La întrebarea “V-ați muta în altă țară din cauza atentatelor teroriste?“, 49% dintre participanți au răspuns “Da“, 27% au răspuns “Nu” iar restul de 24% au răspuns “Nu știu“.

În ultima perioadă în Marea Britanie au avut loc o serie de atentate teroriste, printre victime numărându-se și cetățeni români. Pericolul unor noi atentate este ridicat, gradul de alertă mai ales în capitală fiind maxim. Din aceasta cauză, foarte mulți străini care trăiesc aici aleg să părăsească Marea Britanie care a devenit o țară tot mai nesigură, anunță angliamea.ro, website dedicat românilor din Marea Britanie

În ultimul an au părăsit UK aproximativ 25.000 de polonezi și alți est-europeni, în timp ce doar 5000 au fost noi veniți, înregistrându-se cea mai scăzută rată a imigrației europene din ultimii ani. Deși multi pun această scădere pe seama Brexit-ului și pericolul terorismului a contribuit la decizia europenilor de a se întoarce acasă sau de a se muta în altă țară.

Legat de situația documentelor pe baza cărora românii trăiesc în Marea Britanie, aproape 80% stau doar pe baza buletinului sau pașaportului românesc, în timp ce 8% dețin un certificat de înregistrare.

- Advertisement -

În prezent, cetățenii români pot călători în Marea Britanie cu pașaportul sau cartea de identitate. Aceștia au drept de ședere pe baza acestor documente pentru o perioadă de până la trei luni fără nicio condiție sau formalitate.

Dreptul de ședere poate fi extins pentru perioade mai mari de trei luni dacă sunt într-una din situațiile:

  • sunt angajați sau desfășoară o activitate independentă,
  • sunt în căutarea unui loc de muncă,
  • au resurse suficiente pentru a se întreține pentru a nu deveni o povară pentru sistemul de asistență socială,
  • sunt înscriși într-o formă de studii sau sunt membri de familie a unui cetățean al UE care îndeplinește condițiile de ședere.

Cetățenii europeni care îndeplinesc una dintre condițiile de mai sus și locuiesc în UK de peste 3 luni pot solicita Certificatul de Înregistrare.

Acesta este un document care atestă faptul că respectivii cetățeni au drept de ședere în această țară. Totuși, documentul nu este obligatoriu ci doar facultativ pentru cei care doresc să-și demonstreze dreptul de ședere într-un mod cât mai consecvent.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: