20.5 C
London
Friday, August 20, 2021
20.5 C
London
Friday, August 20, 2021

Românii care vor să trăiască în Marea Britanie sunt încurajați să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident

Brexitul se va produce pe 31 ianuarie, la miezul nopții, iar după finalul perioadei de traziție, adică de la 31 decembrie 2020, efectul va fi direct resimțit de cetățenii europeni, inclusiv români, care locuiesc în Marea Britanie.

De aceea, românii care vor să trăiască în Marea Britanie sunt încurajați să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident, pentru a beneficia de toate drepturile.

După multe amânări, ieșirea Marii Britanii din UE va avea loc vineri, 31 ianuarie, la miezul nopții.

- Advertisement -

Până la finalul anului, puține lucruri se vor schimba pentru românii care trăiesc și muncesc în Marea Britanie și pentru cei care vor să călătorească acolo.

De la 1 ianuarie 2021, regulile se schimbă însă.

În ceea ce privește regimul liberei circulații, până la 31 decembrie nu se schimbă nimic. Deci e vorba de a intra în Marea Britanie cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate românească, pe de o parte, sau pașaport, în cazul în care îl dețin.

De aceea, românii care trăiesc în Marea Britanie trebuie să aplice pentru statutul de rezident sau pre-rezident.

Astfel, drepturile lor vor fi garantate în continuare, mulțumită acordului încheiat de Regatul Unit și Uniunea Europeană.

În ceea ce privește şederea în Marea Britanie, respectiv beneficiile – dreptul la muncă, dreptul la asistență socială – eu îi încurajez pe toți cei care doresc să se stabilească aici să aplice la statutul de “settled status” sau “pre-settled status”. Ca să fiu mai în clar pentru ascultători: e un nou tip de rezidență. Statutul de rezident ‘settled’ se aplică celor care au deja o vechime de şedere în Marea Britanie de cinci ani, în vreme ce statutul de prerezident se aplică celor care nu au împlinit încă acești cinci ani şi care, după ce vor avea cinci ani de şedere în Marea Britanie, vor putea aplica și ei la statututul de rezident”, a adăugat el.

Statutul de rezident sau prerezident, cel puțin la nivelul de reglementare care există astăzi, garantează toate drepturile pentru cei care se află deja aici şi pentru cei care vor veni până la data de 31 decembrie 2020, urmând ca un sistem de punctaj al…, să spunem așa, aptitudinilor pregătirii de inspirație, spun ei, spun autoritățile, australiană, să fie aplicat printr-o legislație viitoare.

Ambasadorul României la Londra a oferit asigurări în acest sens.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: