4.7 C
London
Sunday, January 23, 2022
4.7 C
London
Sunday, January 23, 2022

România urmăreşte îndeaproape apărarea intereselor românilor din Marea Britanie

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, s-a întâlnit joi la Londra cu reprezentanţi ai românilor care locuiesc în Marea Britanie, context în care le-a transmis acestora că autorităţile române monitorizează cu mare atenţie eventualele incidente care pot fi considerate acţiuni xenofobe sau discriminatorii, recomandând semnalarea oricăror asemenea derapaje Ambasadei României din Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, demnitarul a arătat că guvernul român urmăreşte evoluţiile de la Londra şi a oferit asigurări că protejarea drepturilor românilor reprezintă un obiectiv prioritar în perspectiva negocierilor ce se prefigurează între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Maria Ligor a exprimat aprecieri faţă de implicarea mediului asociativ şi voluntarilor români în proiecte de informare despre modalităţile de integrare în societatea britanică a celor care se stabilesc în Regatul Unit“, se mai arată în comunicatul MAE.

- Advertisement -

Maria Ligor a intalnit cu Consilieri Congresului Romanilor de Pretutindeni, Tommy Tomescu Presedinte Executiv / Prim Vicepreşedinte al Consiliul Românilor de Pretutindeni, Cristina Irimie Consilier Consiliul Românilor de Pretutindeni, Mirel Prisacaru Consiliul Românilor de Pretutindeni,

Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a arătat, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în Marea Britanie, că România urmăreşte îndeaproape apărarea intereselor românilor din această ţară şi “a solicitat cooperarea autorităţilor britanice în vederea sancţionării oricăror acte care ar putea fi considerate discriminatorii sau xenofobe la adresa cetăţenilor europeni sau altor străini aflaţi în Regatul Unit“.

Dan Mihalache Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a moderat intalnirea.

Potrivit unui comunicat al MAE, Ligor s-a întâlnit, în prima zi a vizitei, cu preşedintele Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, Keith Vaz.

Ministrul delegat s-a referit mai ales la interesul pe care autorităţile române îl au în a monitoriza îndeaproape situaţia din Marea Britanie şi eradicarea efectelor operaţionalizării deciziei de retragere din Uniunea Europeană asupra situaţiei românilor aflaţi în această ţară. De asemenea, a indicat faptul că până la ieşirea Marii Britanii din UE, aceasta rămâne stat membru, cu toate drepturile şi obligaţiile care decurg din acest statut, inclusiv în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie, una dintre cele patru libertăţi fundamentale pe care se sprijină funcţionarea Pieţei Interne“, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, deputatul britanic s-a referit la “situaţia politică volatilă” de la Londra şi rolul Parlamentului britanic în noul context creat de referendum. El a apreciat “contribuţia semnificativă” şi implicarea românilor din Marea Britanie la dezvoltarea societăţii gazde.

Cei doi oficiali au convenit organizarea, cu sprijinul Ambasadei României în Marea Britanie, a unei întâlniri a parlamentarului britanic cu membrii comunităţii româneşti din Londra, pentru a le răspunde direct la întrebări.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: