9.2 C
London
Saturday, January 29, 2022
9.2 C
London
Saturday, January 29, 2022

România se confruntă cu riscuri în creștere, avertizeaza Financial Times Londra

Într-un material dedicat României, cunoscuta publicație economică „Financial Times” apreciază că o serie de factori, printre care enumeră conflictele politice, corupţia, dezacordurile cu FMI şi relaxarea politicii fiscale, nu caracterizează o piaţă emergentă performantă.

În opinia cotidianului londonez, România se confruntă cu riscuri în creștere, factorii negativi devenind predominanți.

Mai precis, „Financial Times” identifică trei motive de îngrijorare pentru perioada următoare.

  • România nu este imună la problemele Greciei, consideră publicația, fiind afectată în principal prin intermediul celor patru bănci elene cu operaţiuni pe piaţa locală, care reprezintă împreună circa 10% din activele bancare. Situaţia poate fi administrată, dar problema se va acutiza dacă băncile elene vor repatria sume mari de bani.
  • Programul preventiv al României cu FMI expiră în septembrie, iar negocierile de prelungire al acestuia au fost întrerupte. Guvernul a anunțat deja că nivelul cheltuielilor bugetare din 2016 va fi semnificativ mai mare decât cel prevăzut, iar în contextul noului Cod Fiscal, banca centrală şi oficialii UE sunt sceptici că deficitul bugetar pote fi menținut sub nivelul de 3%.
  • În opinia FT, diferitele schimbări fiscale sunt, în parte, o încercare a coaliţiei de guvernare de creştere a popularităţii înainte de viitoarele alegeri parlamentare şi de a distrage atenţia de la acuzaţiile de corupţie la adresa premierului Victor Ponta.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceputerea

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: