15.3 C
London
Thursday, June 23, 2022
15.3 C
London
Thursday, June 23, 2022

Româncă arestată în Marea Britanie, acuzată că și-a răpit propriul copil

Diana Bercuci are 35 de ani și din noiembrie este închisă în Marea Britanie, pe motiv că și-ar fi răpit copilul pe care îl are cu un cetățean englez.

Sunt distrusă din toate punctele de vedere, și emoțional, și mental. Nu mi-am mai văzut copilul de șapte luni”, a mărturisit pentru Libertatea tânăra mamă.

- Advertisement -

În luna august a anului trecut, Libertatea vă prezenta povestea Dianei Bercuci, care trecea printr-un adevărat coșmar. Tatăl copilului ei, cetățean britanic, o acuzase de răpire internațională. Îi făcuse plângere atât în Marea Britanie, cât și în România.

Tribunalul București a decis în primă instanță ca băiatul de 3 ani să fie trimis în Marea Britanie, la tată.

Asta, cu toate că bărbatul nu și-a recunoscut copilul decât după un test de paternitate și a refuzat să plătească pensie alimentară.

Copilul nu a locuit decât cu mama, întâi în apartamentul închiriat în Londra, apoi la Focșani, unde românca are domiciliul și unde s-a întors după ce i s-a terminat contractul de muncă. Copilul are cetățenie română. Apelul la Tribunalul București urma să se judece în decembrie 2019.

Arestată de cum a pășit pe teritoriu britanic

În luna noiembrie, însă, Diana și-a lăsat copilul în grija mamei și a plecat la un training de trei zile în Marea Britanie, pentru că își găsise un nou loc de muncă. Poliția a ridicat-o din avion, imediat ce a aterizat.

M-au băgat într-o celulă în care nu era decât o toaletă, o chiuvetă și un pat. Era gol în capul meu, nu puteam să cred că așa ceva se întâmplă. Nu poți aresta pe cineva fără să investighezi. Am zis că o să fie ceva temporar, că îmi vor da drumul după interogatoriu”, ne-a povestit românca, într-o conversație telefonică.

Nu i-au dat drumul, din contră, au dus-o la tribunal și, după o audiere fulger, fără un avocat din oficiu, tânăra a fost transferată la închisoarea HMP Bronzefield, de lângă Heathrow.

Încă se află acolo. Iar tratamentul de care ”beneficiază” este cel prevăzut de sistemul penitenciar britanic pentru pedofili și criminali, acuză ea.

Sunt tot felul de persoane închise, inclusiv persoane care suferă de boli mintale. În plus, m-au băgat în grupul ”level one child protection”, unde sunt de obicei băgați criminalii de copii și pedofilii.

Este un tratament absolut degradant. Fiind mamă, cum se pot gândi că aș putea să-i fac vreodată rău copilului meu sau oricărui copil?

Ambasada României i-a dat o listă cu avocați

Diana a luat legătura cu Ambasada României în Marea Britanie, dar aceasta i-a pus în brațe o listă cu avocați.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Londra, este în dialog cu persoana menționată încă din luna noiembrie 2019, când persoana în cauză a solicitat asistență consulară în vederea clarificării situației sale juridice. Astfel, în dialogul cu cetățeanul român și cu familia acestuia, Ambasada României la Londra a pus la dispoziția acestora o listă cu avocați angajați pe plan local pentru sprijin. De asemenea, misiunea diplomatică a solicitat și a primit informații oficiale din partea Ministerului Justiției din Marea Britanie privind procedura judiciară îndreptată împotriva cetățeanului român”, este răspunsul pe care Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a dat, la solicitarea Libertatea, în legătură cu cazul româncei. MAE a explicat și că nu poate desfășura anchete, nu poate influența procedurile legale din statul de reședință și nu poate obține un tratament preferențial pentru persoanele supuse unor măsuri privative de libertate.

Citeşte întreaga poveste aici.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: