11.6 C
London
Monday, June 27, 2022
11.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Românca aleasă consilier local într-o localitate din Marea Britanie

Românca va depune zilele viitoare jurământul de consilier local în localitatea Cholsey, o comunitate cu aproape 4.000 de oameni din judeţul Oxfordshire.

Valerica Artene este o româncă din Mărăşeşti, judeţul Vrancea, care trăieşte de 17 ani în Marea Britanie, într-o localitate aflată la 18 kilometri distanţă de Oxford.

Valerica, singura româncă din regiune cu cetăţenie britanică, deţine în sat o mică afacere, o frizerie unde lucrează cot la cot cu ceilalţi trei angajaţi ai ei, toţi români. Prin urmare, cei mai mulţi oameni din sat îi trec pragul frizeriei cel puţin o dată pe lună, unii chiar şi la două săptămâni, cunoscută fiind preocuparea britanicilor pentru aspectul lor îngrijit.anunturiuk.com Românca-aleasă-consilier-local-într-o-localitate-din-Marea-Britanie2

- Advertisement -

Aşa au reuşit să o cunoască foarte bine pe românca noastră şi în urma unei şedinţe la care a fost invitată să participe oamenii au considerat că Valerica este persoana potrivită să le reprezinte interesele.

Mi-au spus că au nevoie de un om tânăr, întreprinzător şi că s-au gândit la mine. Efectiv m-au pus în faţa faptului împlinit, dar m-am simţit deosebit de onorată şi am acceptat. Vreau să mă implic şi altfel în viaţa comunităţii de aici“, ne-a declarat încă stăpânită de emoţii Valerica Artene.

Spune că sistemul electoral din Anglia este diferit de cel din România.

Doar primarul este reprezentantul unui partid politic, în timp ce consilierii locali sunt aleşi de către comunitate. Doar în oraşele mari consilierii sunt aleşi prin vot direct, pe listele unor partide.

Este o activitate voluntară pe care o voi face cu mare plăcere. Am un mandat de patru ani şi sunt singura persoană de altă naţionalitate din consiliul local, care are nouă membri. Regula este că primarul ne trimite din timp, pe mail, proiectele care vor fi discutate şi noi în timpul acesta ne pregătim foarte bine în legătură cu ele. Aici nu vezi ca în România oameni care dorm în şedinţe sau se scarpină în ureche. Toţi sunt aplecaţi asupra problemelor de rezolvat”, ne spune Valerica.

Valerica ne mai spune că nu i-a fost uşor să răzbată în această lume, în care la început străinii erau priviţi cu scepticism, dar încetul cu încetul le-a câştigat încrederea şi astăzi locuitorii acestui frumos ţinut sunt cei mai buni prieteni ai lor. Chiar dacă între timp Brexit-ul urmează s-şi producă efectele, românca nu se teme de o schimbare care să-i afecteze viaţa, întrucât la Cholsey au fost primiţi foarte bine.

Când s-a întâmplat cu Brexit-ul, oamenilor din sat le era şi ruşine să vină în frizeria noastră. Îşi cereau scuze în numele concetăţenilor lor, spunându-ne că ne consideră de-ai lor. A fost cel mai emoţionant moment pe care l-am trăit aici, ştiind dificultăţile începutului, când noi eram singurii străini pe aici. Au înţeles că este locul nostru de suflet şi vom rămâne lângă ei”, ne-a mărturisit Valerica Artene.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: