18.9 C
London
Saturday, July 2, 2022
18.9 C
London
Saturday, July 2, 2022

Ritmul de creştere al economiei europene scade, cea mai slabă performanţă din ultimii 5 ani

Economia europei şi-a redus ritmul de creştere în primul trimestru, pe fondul turbulenţelor din regiune, Franţa şi Marea Britanie înregistrând cele mai mari decelerări, relatează Bloomberg.

Pe măsură ce creşterile economice ale ţărilor din regiune au încetinit din Franţa până în Marea Britanie, unde economia a prezentat cea mai slabă performanţă din ultimii 5 ani.

Cifrele din întreaga regiune au indicat o tendinţă mai lentă la începutul anului, iar datele primului trimestru din Statele Unite au arătat, de asemenea, o activitate slăbită în cea mai mare economie din lume. Totuşi, creşterea SUA anuală de 2,3% a bătut depăşit estimările economiştilor, care anticipau că va o creştere de 2%.

- Advertisement -

Potrivit Bloomberg, încetinirea creşterilor economice se datorează în parte situaţiei din regiune, iar Banca Centrală Europeană a recunoscut vineri schimbările produse în spaţiul european.

Producţia a avut de suferit în primul trimestru şi am putea încetini un pic mai mult“, a precizat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics, citat de Bloomberg.

Datele de pe pieţele bursiere indică o scădere a acţiunilor europene. Indicele bursier Stoxx 600 a scăzut cu 2,4% în ultimele şase luni, înregistrând o pierdere de 3,3% faţă de indicele american S&P 500.

Potrivit Bloomberg, creşterea monedei euro, cu 11% faţăm de dolar în ultimul an a pus presiune pe unele companii din zonă. L’Oreal a înregistrat o scădere în primul trimestru a veniturilor din cauza cursului de schimb, în pofida celei mai rapide creşteri a vânzărilor sale din opt ani. Alte companii au anunţat creduceri ale producţiei şi costuri cu materiile prime în creştere, iar preţurile petrolului brut au crescut cu 45% în ultimul an.

 În Franţa, PIB-ul a crescut cu 0,3%, mai puţin decât jumătate din ritmul de creştere de la sfârşitul anului 2017, iar economia britanică are cel mai slab rezultat din 2012. Veştile au fost mai bune în Spania şi Austria, unde creşterea a fost de 0,7% perioadă. Germania, cea mai mare economie din Europa, a înregistrat o nouă scădere a ratei şomajului.

Însă cu toate acestea, oficialii europeni rămân încrezători. “Nu vedem nicio schimbare în abordarea noastră generală şi credem că redresarea în interiorul Europei şi în special a zonei euro este solidă, robustă şi durabilă“, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice şi monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: