13.2 C
London
Sunday, October 17, 2021
13.2 C
London
Sunday, October 17, 2021

Republica Irlanda, principal obstacol în negocieri cu UE

Prim ministrul Republicii Irlanda, Leo Varadkar, a spus că rămânerea Marii Britanii în piața unică europeană după ieșirea țării din Uniuna Europeană va înlesni rămânerea provinciei Irlanda de Nord în cadrul Regatului Unit.

Frontiera dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda este singura graniță de uscat a Regatului Unit și constituie una dintre cele mai spinoase chestiuni la negocierile cu UE privind Brexit.

Premierul Varadkar, aflat în prima sa vizită la Belfast, capitala Irlandei de Nord, a atras atenția că Brexit va afecta toate aspectele vieții din provincia britanică după ieșirea din UE.

- Advertisement -

El a avansat două posibile soluții post-Brexit: prima – o uniune vamală UE – UK dacă Regatul Unit dorește să facă parte din această uniune vamală; a doua – un acord “profund” de comerț liber cu UE dacă Regatul Unit nu dorește o uniune vamală.

Chestiunea frontierei dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord este unul dintre cele trei puncte esențiale, alături de statutul cetățenilor UE în Regatul Unit și obligațiile financiare ale Marii Britanii față de UE după Brexit, asupra cărora insistă negociatorii Uniunii pentru a se putea ajunge la un acord privind Brexit.

Frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, lungă de 500 de kilometri, a fost trasată în 1921, atunci când insula Irlanda a fost partiționată, între proaspătul stat independent irlandez și provincia Ulster care a rămas parte a Regatului Unit.

Atât Regatul Unit cât și Republica Irlanda au devenit membri ai Comunității Economice Europene la 1 ianuarie 1973, care ulterior a devenit Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1993, dar frontiera dintre cele două state a rămas una dură până după semnarea în 1998 a

Acordului din Vinerea Mare care a pus capăt unui război civil de 30 de ani din Irlanda de Nord declanșat de lupta armată a separatiștilor care doreau reunificarea provinciei cu Republica Irlanda.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: