1 C
London
Tuesday, January 18, 2022
1 C
London
Tuesday, January 18, 2022

Războiul taberelor pro şi contra Brexit din Marea Britanie

Ministerul britanic de Finanţe avertizează cu privire la consecinţele economice nefaste ale unui posibil Brexit, citând concluziile unui raport care, chiar înaintea publicării oficiale, suscită un torent de critici în rândul euroscepticilor care denunţă o „conspiraţie”.

Cu două luni înaintea referendumului privind menţinerea sau nu a Marii Britanii în UE, ministrul de Finanțe George Osborne a prezentat o analiză detaliată de peste 200 pagini realizată de experţi privind costurile şi avantajele aderării la blocul european.

Media deja a publicat conccluziile experţilor Ministerului de Finanţe. „Concluzia este clară – pentru economia britanică şi familiile britanice, părăsirea UE ar echivala cu o automutilare”, arată Time. „Va fi mai puţin comerţ, mai puţine investiţii şi mai puţine afaceri.Părăsind UE, Marea Britanie va fi mai sărăcită pentru totdeauna. De asemenea, familiile britanice vor fi mai sărace în mod permanent”, a declarat şi Osborne, partizan al menţinerii ţării în cadrul celor 28.

- Advertisement -

Dacă britanicii vor decide să părăsească Uniunea Europeană la 23 iunie, se va deschide o perioadă de negocieri intense între Londra şi Bruxelles pentru definirea noilor contururi ale noilor relaţii între Regatul Unit şi UE în termeni economic, comercial şi al circulaţiei persoanelor, între altele.

Experţii Finanţelor au studiat mai multe piste posibile de renegociere, între care Osborne a menţionat scenariul „canadian”, în cadrul căruia ţara sa va negocia cu UE un acord de liber-schimb similar celui care leagă Canada de blocul european, considerat scenariul cel mai plauzibil.

În acest caz, fiecare familie britanică va pierde circa 4.300 lire sterline pe an.

Înaintea publicării, raportul a suscitat reacţii dure din partea partizanilor unui Brexit care reproşează autorităţilor „că avansează mereu cifre negative asupra Brexitului şi niciodată pozitive pentru că asta face parte din conspiraţia lor care constă în a ne menţine cu forţa în UE” a comentat la BBC deputatul eurosceptic şi ex-ministru, John Redwood.

Asemenea lui, numeroşi responsabili din Partidul Conservator, între care turbulentul primar al Londrei, Boris Johnson, fac deschis campanie pentru ieşirea din UE.

Şeful partidului, premierul David Cameron este în prima linie a campaniei vizând menţinerea Marii Britanii în familia europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: