15.6 C
London
Monday, June 27, 2022
15.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Qatarul anunță investiții majore în Marea Britanie

O delegație formată din peste 400 de oficiali și oameni de afaceri din Qatar se află luni și marți în Marea Britanie, cele două părți urmând să anunțe investiții majore în Regatul Unit, cu o zi înainte de declanșarea oficială a divorțului de Uniunea Europeană.

Delegaţia este condusă de premierul emiratului, şeicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, iar din aceasta fac parte și oficiali ai Qatar Investment Authority (QIA) – fondul suveran al Qatarului, dar și ai Qatar Petroleum și Qatar Airways, potrivit Bloomberg.

Qatarul a investit miliarde de dolari în banca Barclays, în timpul crizei financiare, ajungând la o cotă de 12,7% din acțiuni. În 2012, QIA a cumpărat 3% din grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell și a anunțat planuri de a-și crește cota la 7%.

- Advertisement -

De asemenea, şi-a construit în ultimul deceniu în Marea Britanie un portofoliu de acţiuni şi proprietăţi imobiliare în valoare de peste 40 de miliarde de lire sterline, echivalentul a circa 50 de miliarde de dolari.

Una dintre principalele investiții imobiliare o constituie un pachet de acțiuni la compania care deține Canary Wharf Group.

Atât șeicii din Qatar, cât și statul, cumpără multe proprietăți imobiliare în Londra și marile orașe din Marea Britanie, în special pentru că depreciere lirei sterline le face foarte atractive din punctul de vedere al valorii.

Dar protejarea valorii activelor din Marea Britanie, care includ între altele magazinele Harrods, o participaţie la Sainsbury’s şi proprietăţi ca hotelul Savoy şi zgârie-norul Shard, nu este singurul motiv din spatele vizitei în Marea Britanie.

Statele arabe se înghesuie în Regat

De altfel, toate cele șase state ale Consiliului de Cooperare a Golfului (Gulf Cooperation Council) se pregătesc de semnarea de contracte cu Marea Britanie.

Aceasta nu poate semna acorduri de liber schimb cât timp este membră a Uniunii Europene, însă acestea pot fi negociate rapid, astfel încât să fie doar semnate imediat ce Regatul Unit iese din UE.

Cele șase state sunt Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit, Oman, Bahrain, iar comerțul direct între acestea și Marea Britanie ajunge la 30 de miliarde de lire anual conform Reuters.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcevocea

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: