1 C
London
Tuesday, January 18, 2022
1 C
London
Tuesday, January 18, 2022

Procurorii gorjeni de la Diicot au lucrat cu cei din Londra

[quote_box_center]În urma cooperării dintre polițiștii români și englezi – specializați în combaterea criminalității organizate, a fost destructurată gruparea infracțională condusă de gorjeanul Marius Doicaru, proprietarul Clubului Dosama din Bîlteni.[/quote_box_center]

Doicaru și partenerii săi infractori exploatau prin prostituție tinere în Marea Britanie. 10 persoane au fost condamnate în România la pedepse cu închisoarea cu executare.

- Advertisement -

[quote_box_center]Numere de telefon pentru reclamarea faptelor de proxenetism și prostituție
0800 783 2589 este numărul de telefon din Marea Britanie care poate fi apelat gratuit pentru informații privind traficul de persoane. În România, sesizări ale unor fapte de trafic de ființe umane pot fi transmise la numărul de telefon 0800800678, apelabil gratuit, sau 0040213133100, pentru sesizări din străinătate, precum și la orice unitate de poliție.[/quote_box_center]

Operațiunea de destructurare a grupului infracțional condus de proxenetul Marius Doicaru, cel care a făcut peste un milion de lire sterline profit din prostituție, s-a numit „Torryburn” și a fost o investigație proactivă privind traficarea din Gorj în Londra a unor tinere care erau forțate să se prostitueze.

Pe 3 iunie, Marius Doicaru și ceilalți membri ai grupării sale, inclusiv soția sa, au fost condamnați la închisoare cu executare. Oficialii englezi spun că aceste condamnări au fost rezultatul investigației echipei comune de anchetă formate din polițiști de la combaterea criminalității organizate din România și din Marea Britanie. Această operațiune reprezintă continuarea unei relații de cooperare excelentă între autoritățile celor două state.

Condamnările au marcat încheierea «Operațiunii Torryburn» – o investigație proactivă privind traficarea din România în Marea Britanie a unor cetățeni români forțați apoi să practice prostituția. Echipa comună de anchetă a beneficiat de suportul Eurojust și Europol”, susțin oficialii englezi, citați de agențiile de presă internaționale și naționale.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat: «[pull_quote_center]Operațiunea Torryburn» și rezultatele înregistrate demonstrează determinarea autorităților române de a urmări și investiga orice infracțiune care are ca victime sau autori cetățeni români, inclusiv a celor comise dincolo de frontierele teritoriale ale României[/pull_quote_center].

Condamnările obținute indică eficiența agențiilor de aplicare a legii din România în abordarea fenomenului traficului de persoane, în parteneriat cu autoritățile altor state U.E., precum și utilitatea folosirii cadrului european în materie de investigații comune în combaterea criminalității. Avem toleranță zero față de orice tip de infracțiuni.

În luna iulie 2012 a fost constituită, cu ajutorul Eurojust – de la Haga, o echipă de anchetă formată din ofițeri ai Departamentului pentru trafic de persoane și prostituție din cadrul Poliției Metropolitane din Londra și polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj împreună cu procurori DIICOT — BT Gorj.

Polițiștii români le-au transmis partenerilor englezi date și informații relevante cu privire la activitatea rețelei infracționale formate din 12 persoane, 5 femei și 7 bărbați, cu vârste între 21 și 34 de ani. Din cercetări a reieșit că liderul grupării achiziționase un club în România, pe care îl folosea pentru a recruta victimele, care erau apoi transportate cu avionul în Marea Britanie.

Membrii grupării ‘recrutau’ victimele, promițându-le posturi de îngrijitoare sau secretare, iar la sosirea în Marea Britanie, acestea erau informate că, de fapt, acele locuri de muncă nu existau.

Aceștia le luau victimelor documentele de identitate și le forțau să lucreze ca prostituate, pentru a-și putea plăti biletul de avion. Victimele locuiau la diferite adrese din Newham și erau exploatate în bordeluri din zona de est a Londrei.

În urma investigațiilor, au fost identificate peste 115 rezervări pentru călătorii cu avionul pentru viitoare victime ale traficului de persoane. Pe 5 martie 2013, a fost declanșată o acțiune de amploare, simultan în România și în Marea Britanie.

În România au fost arestate 10 persoane care au rămas în custodia organelor de poliție, fiind ulterior puse sub învinuire pentru trafic de persoane și de minori, precum și pentru constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani. Alți doi membri ai grupării au fost arestați ulterior de ofițerii din Marea Britanie, în baza unor mandate de arestare europene, după ce s-au luat măsuri pentru a nu li se permite părăsirea teritoriului Marii Britanii.

Proxeneți români, condamnați la închisoare în Marea Britanie

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: