2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022
2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022

Prinţul Charles încântat de pâinea secuiască din Valea Zălanului

[quote_box_center]Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfântu Gheorghe, proprietar al unei brutării din oraş şi care din acest an vinde pâine secuiască tradiţională, cu cartofi, şi în Marea Britanie, unde şi-a deschis o brutărie, a participat şi el, joi, la petrecerea câmpenească organizată de localnicii din Valea Zălanului în cinstea Prinţului Charles[/quote_box_center]

Dioszegi Laszlo a declarat, vineri,că din această pâine cu cartofi a gustat şi Prinţul Charles la petrecerea organizată în livadă, unde aproximativ 50 de localnici au întins mese cu bucate tradiţionale.

- Advertisement -

[pull_quote_center]Prinţul Charles a apreciat că este foarte gustoasă şi s-a interesat dacă pâinea este făcută din făină de grâu[/pull_quote_center]

Dioszegi a menţionat că prinţul s-a arătat interesat de faptul că această pâine, realizată conform unei reţete tradiţionale din zonă, se comercializează acum şi în Marea Britanie, dar i s-a povestit şi faptul că brutăria Diószegi a copt cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume.

“[pull_quote_center]A apreciat ca interesant faptul că pâinea produsă de noi se vinde şi în Marea Britanie[/pull_quote_center]”, a spus omul de afaceri din Sfântu Gheorghe.

La rândul său, primarul comunei Malnaş, de care aparţine Valea Zălanului, Kasleder Jozsef, susţine că mesajul cel mai important al prezenţei Prinţului Charles în zonă este că “nu Valea Zălanului s-a dus la Prinţul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului“.

[pull_quote_center]Nu Valea Zălanului s-a dus la Prinţul Charles, ci el a venit la Valea Zălanului. Acest lucru are un mesaj foarte important, de care însă mulţi nu-şi dau seama. Valea Zălanului are o valoare importantă, cu o natură neatinsă. Satul s-a păstrat aşa cum era în anii 1940, iar localnicii şi acum muncesc la fel ca acum 50-60 de ani. Aici, nedezvoltarea a devenit acum un avantaj. (…) Suntem bucuroşi că noi am fost aleşi de Prinţul Charles ca să cumpere aici casă. După spusele dânsului, el a fost peste tot în lume, iar aici, în Valea Zălanului, se simte foarte bine[/pull_quote_center]

Primarul a spus că problema este că, după ce pleacă Prinţul Charles, nimeni nu mai este interesat de valorile zonei, cu toate că nici satul şi nici oamenii nu se mută.

[pull_quote_center]”Acum, o zi sau două, toate lumea e cu ochii pe Valea Zălanului, iar pe urmă se uită. După posibilităţile pe care le avem, noi încercăm să facem câte ceva, dar e greu. În ianuarie am făcut o cooperativă cu tinerii din Valea Zălanului, vrem să producem în cantităţi nu foarte mari produse locale, să prelucrăm fructe de pădure, ciuperci. Avem un brand şi vrem să ne folosim de acesta, dar e foarte greu întrucât cooperativa nu are niciun leu momentan. Am încercat să accesăm fonduri europene, dar sunt nişte cerinţe care ne împiedică să ne dezvoltăm[/pull_quote_center]

Prinţul Charles a petrecut, joi, aproape o oră în compania a aproape 50 de localnici din Valea Zălanului (Covasna), care în cinstea sa au organizat o petrecere într-o livadă, unde el a mâncat mămăligă cu brânză şi a ascultat muzică populară maghiară.

Prinţul Charles va pleca din România sâmbătă 31.05.14.

- Advertisement -
Sourcegandul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: