9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021
9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Primele pașapoarte post-Brexit vor fi tipărite în Franța, de o firmă franco-germană

Premierul britanic Theresa May a declarat că, de îndată ce va părăsi Uniunea Europeană, ţara sa îşi va schimba actualele paşapoarte, de culoare vişinie şi realizate de firma britanică De La Rue, şi va avea paşapoarte albastre, aşa cum au fost cele dinaintea aderării la UE.

Licitația pentru tipărirea lor nu a fost câștigată, însă, de compania britanică De La Rue, cea care produce pașapoartele în prezent, ci de firma franco-germană Gemalto, situație care a atras critici din partea unor politicieni şi a presei britanice, scrie Agerpres.

Compania britanică De La Rue, a eclarat initial că va contesta licitația, însă a revenit miercuri susținînd că nu va mai contesta decizia guvernului britanic de a produce în Franţa primele paşapoarte albastre britanice din perioada post-Brexit, un simbol al independenţei pentru mulţi britanici care au susţinut ieşirea ţării lor din blocul comunitar.

- Advertisement -

La finalul lunii martie, Ministerul de Interne britanic a precizat că organizează o competiţie corectă şi deschisă pentru a fi sigur că rezultatul final este un produs sigur şi de înaltă calitate. ”Nu solicităm ca paşapoartele să fie fabricate în Marea Britanie.

Şi în prezent o parte a paşapoartelor necompletate sunt fabricate peste hotare şi nu există niciun motiv operaţional sau de securitate pentru care acest lucru să nu continue”, a explicat o purtătoare de cuvânt a ministerului.

În timpul campaniei dinaintea referendumului britanic din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, unii susţinători ai Brexit-ului au cerut o revenire la paşapoartele britanice de culoare albastră, care au fost emise în perioada 1920-1988.

Marea Britanie a aderat în 1973 la Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: