6.9 C
London
Thursday, January 21, 2021

Prima măsură Brexit, Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles

- Advertisement -

Aflat încă sub șocul iminentului divorț de un stat membru al Uniunii Europene, o situație fără precedent, liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles, întâi în format de 28, apoi fără Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru ultimul lor summit din acest an, ‘annus horribilis’ în istoria UE, comentează AFP.

Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, va fi marea absentă de la cina de lucru consacrată Brexit-ului, o reuniune informală în 27 care devine ceva obișnuit la summiturile europene după referendumul britanic din 23 iunie.

 

- Advertisement -

Redus la o singură zi, summitul de la Bruxelles se va desfășura în două etape: un dejun și o sesiune de lucru — având pe agendă criza migranților și acordul UE-Turcia, apărarea europeană, Ucraina și Siria, urmate de o cină în 27, la care premierul britanic Theresa May nu va fi prezentă, adaugă agenția de presă franceză.

În timpul cinei, cei 27 de șefi de stat sau de guvern participanți ar urma să cadă de acord asupra unui text care să prevadă ‘deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor’ cu Londra după ce procesul ieșirii Regatului Unit din UE va fi fost lansat oficial, a precizat o sursă diplomatică europeană.

Acest document succint — care ar putea suferi modificări până joi — subliniază că ‘Cei 27’ sunt gata să negocieze notificarea de către Londra a activării articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa negocierile în vederea separării de UE.

Guvernul conservator al Theresei May a promis că va începe procedura de ‘divorț’ de UE până la 31 martie 2017.

Conform unei surse europene, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, ‘va fi în prima linie, în coordonare cu statele membre’ pe toată durata negocierilor, care ar urma să se încheie până în octombrie 2018.

Din partea Bruxelles-ului, în orice caz, li se refuză britanicilor opțiunea unui Brexit ‘ca la carte’.

Cei 27’ sunt fermi în ceea ce privește viitorul acces la piața unică europeană, opunându-se participării Londrei dacă aceasta nu respectă libera circulație a persoanelor, în special a forței de muncă provenite din Europa de Est.

În așteptarea notificării britanice, liderii europeni vor să includă în discuții și dosarele care divizează Uniunea, în special cel referitor la Rusia, în contextul în care președintele ales al SUA, Donald Trump, intenționează să promoveze o relaxare a relațiilor cu Moscova.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcevocea

ULTIMELE ȘTIRI

Related news