1 C
London
Sunday, November 28, 2021
1 C
London
Sunday, November 28, 2021

Presa britanică “Criminalilor români li se permite să meargă în Marea Britanie”

Cotidianul britanic The Sun a publicat un articol în care critică decizia Ministerului Justiției din România de a reduce pedepsele deținuților din penitenciarele românești invocând condițiile inumane.

Jurnaliștii britanici scriu că infractorii sunt ‘aruncați’ de către instanțele românești în Marea Britanie și apoi se folosesc de legile Uniunii Europene ca să rămână acolo.

Răufăcătorii, inclusiv gangsterii, contrabandiștii și hoți din bancomate, au primit permisiunea de a călători aici pe perioada cauțiunii. Apoi, ei primesc asistență juridică pentru a angaja avocați care blochează extrădarea lor pe motiv că celulele de doi metri pătrați din penitenciarele românești nu respectă legea UE privind drepturile omului”, scriu jurnaliștii britanici.

- Advertisement -

The Sun invocă o anchetă realizată în România și care a arătat că judecătorii români permit călătoria deținuților peste hotare indiferent de motivele invocate de aceștia. Fie că este vorba de vacanțe, vizite la rude sau participarea la târguri, orice motiv este considerat suficient de bun pentru a li se permite să iasă din țară.

Autoritățile britanice nu mai pot să-i deporteze ca urmare a unei hotărâri a Curții Europene de Justiție, de anul trecut”, explică The Sun.

O sursă din sistemul judiciar românesc a declarat pentru The Sun că ”Există zeci de infractori și suspecți care se folosesc de această lacună, iar instanțele din România permit ca acest lucru să se întâmple. Odată ce li sa dat permisiunea de a zbura în Regatul Unit, ei știu că avocații lor vor opri trimiterea lor înapoi”.

Publicația britanică spune că și state din UE sunt furioase din cauza ”exportului de escroci români”.

Ministerul Justiției din Marea Britanie a transmis că „Nu putem să comentăm deciziile luate în România”, în timp ce Parchetul General din București spune că ”nu comentează activitatea instanțelor”.

Articolul The Sun este legat de legea recursului compensator care prevede ca fiecărui deținut care a fost închis în condiții improprii, umilitoare, să i se scadă șase zile pe lună din pedeapsă.

Aproximativ 5.000 de pușcăriași din cei peste 25.000 vor putea fi eliberați.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: