6.2 C
London
Thursday, January 21, 2021

Premierul Norvegiei se teme de un Brexit prea dur, Marea Britanie fară experienţă în negocieri

- Advertisement -

Marea Britanie nu dispune de experienţă în negocieri internaţionale fiind un vechi membru al Uniunii Europene şi acest lucru poate încetini discuţiile, a declarat pentru Reuters Erna Solberg, prim-ministrul ţării non-UE Norvegia, adăugând că ea se teme de “un Brexit foarte dur”.

Premierul britanic Theresa May intenţionează să lanseze până la sfârşitul lunii martie procesul de doi ani de negocieri pentru a părăsi EU. Acestea sunt de aşteptat să fie unele dintre cele mai complicate discuţii internaţionale în care s-a angajat Marea Britanie de la Al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a spus că spera că Marea Britanie va fi în măsură să negocieze un acord care să o menţină foarte aproape de UE, dar a adăugat că va fi o sarcină dificilă.

Şi noi simţim uneori când discutăm cu Marea Britanie că viteza lor este limitată de faptul că a trecut atât de mult timp de când au negociat” singuri asupra acestor probleme, a declarat ea, într-un interviu miercuri seară în timp ce participa la o reuniune a Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, în sudul Germaniei. “Mă tem de un Brexit foarte dur, dar sper că vom găsi o soluţie mai bună“, a adăugat ea.

- Advertisement -

Deşi nu este în UE, Norvegia este un membru al pieţei unice a blocului şi permite libera circulaţie a lucrătorilor din UE. De asemenea, ea contribuie la bugetul UE şi participă la acordul Schengen fără frontiere interne în Europa. Unii britanici favorizează o relaţie strânsă în stil Norvegia cu UE după Brexit. Alţii susţin un “Brexit dur“, care ar scoate Marea Britanie atât din piaţa unică, cât şi din uniunea vamală a blocului.

Marea Britanie nu a aderat niciodată la schema Schengen.

Premierul May a spus până acum puţine lucruri în public despre poziţia ei în negocieri, argumentând că dacă ar face acest lucru, Londra s-ar confrunta cu greutăţi în cadrul discuţiilor.

Marea Britanie s-a alăturat blocului în 1973.

Potrivit lui Solberg, ar fi foarte greu pentru Marea Britanie să accepte cele “patru libertăţi” ale UE – libera circulaţie a bunurilor, capitalului, persoanelor şi serviciilor – fără a avea un vot în Consiliul UE. “Sper că vom găsi o soluţie care va lăsa Marea Britanie ca un partener într-o mulţime de activităţi europene în care avem nevoie de ei să fie un partener“, a adăugat liderul norvegian.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Related news