15.4 C
London
Saturday, July 2, 2022
15.4 C
London
Saturday, July 2, 2022

Povestea unui cerșetor român din Londra, palatul Buckingham

Este doar un anonim in capitala Regatului Unit, chiar daca e moldovean de la Iasi si candva l-o fi botezat cu vreun nume de sfant, intr-un cazan, un popa ortodox.

Echipat sportiv, in trening si papuci flip-flop, romanul din imagine este doar unul dintre cersetorii de serviciu de la Londra. Cetatean european, “munceste” zilele astea pe lire sterline: sta intins pe niste cartoane, in umbra unei cabine tefonice, la doar un sfert de ora de mers de sediul administrativ al monarhiei britanice, Buckingham Palace.

[quote_right]Intinde mana spre trecatori si din cand in cand isi inclesteaza palmele in gesturi de implorare.[/quote_right]

- Advertisement -

A invatat si cateva cuvinte: “Pliz” si “Tenc iu!”, pentru atunci cand se roaga de ei, de englezi, sau cand le multumeste. Mai incolo, spre Eccleston Street stau intinsi direct pe trotuar cativa homeless englezi, dar romanul nu se apropie de ei, aia poate nu l-ar primi: exista o ierarhie a cersetoriei chiar si la Londra.

Ieseanul are o viata linistita, presarata cand si cand cu riscuri. [pull_quote_center]Intr-o zi, a trecut una blonda, cu ochi albastri, pe langa mine, nu mi-a dat nimic, eram in statie la 211[/pull_quote_center]

Eu ii strig dupa ea Sa te f…t!”, c-am zis ca-i englezoaica, na! Cand-colo, ea se intoarce spre mine si-mi zice in romaneste “Du-te dracu’, porcule!”… Ca sa vezi, era romanca. Mai era cu ea inca doi, au vrut aia sa ma si bata”.

O armie cenusie de cersetori si suti de buzunare este prezenta pitoresc la Londra, alimentand nemultumirile tabloidelor si extremistilor britanici care cer aproape zilnic, in public, restrangerea libertatii de circulatie a est-europenilor. Avand posibilitati egale de instruire si munca in Romania, unii dintre romani nu au invatat nicio meserie in tara lor, acolo unde trandavia este tolerata tacit la toate nivelele, de la micul functionar, pana la politist, procuror si ministru.

Acum, ajunsi in Marea Britanie, o tara ordonata unde fiecare trebuie sa munceasca si sa plateasca la Fisc, si unde esti amendat daca nu faci dovada ca iti cauti de munca, acesti romani s-au trezit prizonierii propriei inertii: fara niciun job intr-o tara a joburilor. Astfel incat, la un moment dat, a intinde mana spre banii trecatorilor devine doar formalitate. “Cat vrei sa-mi dai tu acolo?”, ne zice el la sfarsit, cu o curiozitate inflamata parca de aroganta. “Aia e bani? 50 de penny? Iti dau eu bani, daca vrei!

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: