5.2 C
London
Friday, October 22, 2021
5.2 C
London
Friday, October 22, 2021

Polonia este cea mai vulnerabila tara la un divort dureros intre Marea Britanie si Uniunea Europeana

Odata cu declansarea negocierilor de doi ani pentru Brexit, Polonia pare cea mai vulnerabila tara la un divort dureros intre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Polonia este cel mai mare beneficiar net de fonduri europene si este si cel mai mare furnizor transfontalier de forta de munca, potrivit Bloomberg.

O dovada in acest sens este numarul de pasageri care folosesc aeroporturi provinciale precum cel de la o fosta baza militara aflata la 160 de kilometri nord de Varsovia.

- Advertisement -

Renovat cu 121 de milioane de zloti (31 milioane dolari) din fonduri europene, aeroportul deserveste o parte dintre cei aproape 1 milion de polonezi care traiesc si muncesc in Marea Britanie, reprezentand o treime din cetatenii UE rezidenti in aceasta tara.

anunturiuk.com Polonia-este-cea-mai-vulnerabila-tara-la-un-divort-dureros-intre-Marea-Britanie-si-Uniunea-Europeana2Statutul acestora este acum sub semnul intrebarii, iar la aceasta problema se adauga scaderea fondurilor disponibile, intrucat prin retragerea britanicilor UE pierde al doilea mare contributor dupa Germania.

Este evident ca Brexitul are o importanta majora pentru noi. Daca nu il vom gestiona bine, va afecta piata interna. Si va fi probabil dificil sa ne coordonam in problema de rezidenta, pentru ca mizele nu sunt egale“, a declarat ministrul de Externe adjuns al Poloniei, Konrad Szymanski, intr-un interviu la Varsovia.

Brexitul a venit intr-un moment prost pentru Polonia

Guvernul nationalist este tot mai izolat la Bruxelles, dupa ce a incercat sa il inlature pe presedintele Consiliului European, Donald Tusk, fost premier al Poloniei. In acelasi timp, Polonia se bazeaza pe investitiile europene pentru a evita incetinirea cresterii economice.

Partidul Dreptate si Justitie a anuntat ca vrea sa slabeasca, nu sa intareasca institutiile de la Bruxelles, dupa Brexit. Premierul Beata Szydlo a acuzat UE ca a amenintat suveranitatea tarii, anul trecut, cand oficiali de la Bruxelles au intrebat de ce nu a pus in aplicare decizii ale justitiei.

Cel mai mare succes al Poloniei nu a fost cate fonduri UE a atras, ci deschiderea economiei si beneficiile pietei unice“, a spus Gronicki.

Actualul exercitiu bugetar al UE se va incheia in 2020, iar negocierile pentru Brexit in 2019.

Guvernatorul bancii centrale, Adam Glapinski, a spus ca gandirea calma despre economie va lua sfarsit odata cu actualul buget, sau mai devreme, din cauza Brexit.

Fondurile europene au imbogatit Polonia, dubland PIB-ul pe cap de locuitor, intr-un deceniu.

Cresterea economica a accelerat la 3,9% in 2015, dar in 2016 a incetinit la 2,8%, din cauza scaderii investitiilor co-finantate de UE, dupa schimbarea guvernului si a noului exercitiu bugetar.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: