4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021
4.9 C
London
Saturday, November 27, 2021

Plățile britanicilor către UE, la cel mai scăzut nivel din 2012

Plățile anuale nete ale Marii Britanii către bugetul Uniunii Europene au scăzut în 2017 la 9,4 miliarde de lire sterline, cel mai redus nivel din ultimii patru ani – față de 10,5 miliarde de lire sterline în 2015, arată datele prezentate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmite Reuters.

Cifra corespunde unui procentaj de 1,2% din cheltuielile guvernamentale, sau 181 de milioane de lire sterline pe săptămână, puțin mai mult de jumătate din suma pe care partizanii campaniei pro-Brexit spuneau înaintea referendumului din iunie 2016 că o trimite Regatul Unit către UE.

Luna trecută, reprezentanții ONS i-au transmis ministrului de Externe, Boris Johnson, un susținător de frunte al campaniei pro-Brexit, că “a folosit greșit statisticile oficialerepetând cifra de 350 de milioane de lire sterline — suma pe care ar fi plătit-o săptămânal Marea Britanie către bugetul UE.

Johnson, care a menționat cifra de 350 de milioane de lire sterline și într-un articol apărut în presă luna trecută, a explicat că se referea la plățile brute și nu la cele nete.

- Advertisement -

Teoretic, în 2016, contribuția brută a Marii Britanii la bugetul Uniunii Europene a fost de 18,9 miliarde de lire sterline, mai mult de 360 de milioane de lire sterline pe săptămână, dar această sumă este redusă automat la 13,9 miliarde de lire sterline datorită unui rabat convenit în 1984.

Guvernul britanic a primit înapoi de la UE încă 4,4 miliarde de lire sterline pentru a-i cheltui în principal pe subvenții agricole și dezvoltarea infrastructurii în regiunile mai sărace.

Cifra nu include fondurile UE acordate direct altor organisme britanice, cum ar fi universitățile. Ținând cont și de aceste cifre, Oficiul Național de Statistică a informat că în ultimii cinci ani totalul plăților efectuate de Marea Britanie către UE s-a situat în medie la 8,1 miliarde de lire sterline pe an, conform Agerpres.

De asemenea, datele publicate marți de ONS confirmă că deficitul de cont curent al Marii Britanii a urcat anul trecut la 5,9% din PIB, cel mai ridicat nivel de la publicarea acestor date, în 1946, și cel mai mare mare în rândul economiilor avansate.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: