3.2 C
London
Monday, December 6, 2021
3.2 C
London
Monday, December 6, 2021

Peste un milion de muncitori europeni se pregatesc sa paraseasca Marea Britanie

Mai mult de un milion de straini care lucreaza in Marea Britanie se pregatesc sa paraseasca Regatul in contextul Brexit-ului, fapt care alimenteaza temerile unor consecinte dezatruoase ale iesirii din UE asupra economiei britanice, scrie The Independent.

Potrivit unui raport Deloitte, mai mult de o treime dintre muncitorii straini din Marea Britanie se gandesc sa paraseasca Regatul pana in 2022, in timp de 26% spun ca vor sa plece chiar mai devreme, pana in 2020.

Acest lucru inseamna ca 1,2 milioane de joburi din cele 3,4 milioane ocupate de migrantii din Marea Britanie ar ramane descoperite, ceea ce ar crea un deficit de forta de munca fever, care s-ar adauga la dificilul proces de iesire din UE, pe care economia il va resimti din plin.

Primii care vor pleca vor fi lucratorii specializati si inalt calificati proveniti din tari ale UE, 47% dintre acestia declarand ca vor sa paraseasca Marea Britaie in urmatorii ani.

- Advertisement -

Ceea ce i-ar convinge sa ramana ar fi un angajament ferm din partea Guvernului ca sunt bineveniti la Londra si dupa Brexit, considera o treime dintre respondent.

Lucratorii specializati vor fi primii care vor pleca, ceea ce inseamna un deficit acut de personal specializat, care este personalul cu cea mai mare cautare pe piata muncii”, a explicat David Sproul, senior partner si director executive la Deloitte North West Europe.

Guvernul de la Londra propune ca toti cei trei milioane de cetateni UE care locuiesc in Marea Britanie sa ceara o carte de identitate pentru „statut de stabilit” in Regatul Unit, dupa Brexit.

 

Statutul le va oferi dreptul de a locui in Marea Britanie, de a desfasura orice activitate legala, de a accesa fonduri publice si de a cere cetatenie britanica.

Exista, insa, si chestiuni precum asigurarile sociale sau calificarile profesionale care sunt incluse in categoria de negociere „tentativa de asigurare a continuitatii”, fara ca Londra sa ofere garantii multilaterale.

Incertitudinea s-a instalat deja in urma cu un an, dupa votul pentru Brexit, iar in astfel de momente de incertutudine, primii care isi pun CV-urile in ordine si vor sa plece sunt specilistii si lucratorii calificati. Nu te poti astepta ca cei mai buni si cei mai destepti dintre ei sa mai astepte inca doi ani in incertitudine”, a explicat Angus Knowles-Cutler, senior partner la Deloitte in Londra.

Studiul citat mai releva faptul ca aproape o jumatate dintre muncitorii migranti observa o inrautatire a situatiei din Marea Britanie, dupa Brexit, Regatul nemaifiind unul atractiv in special pentru lucratorii inalt-calficati.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: