15.6 C
London
Monday, June 27, 2022
15.6 C
London
Monday, June 27, 2022

Peste un milion de doze Pfizer vor fi distruse

Israelul ar putea distruge circa un milion de doze de vaccin de la Pfizer. Serul expiră pe data de 30 iulie, iar acordul de schimb cu Marea Britanie nu a fost finalizat cu succes.

După ce acordul de schimb cu Marea Britanie a eșuat lamentabil, Israelul se pregătește să distrugă circa un milion de doze de vaccin de la Pfizer, acestea urmând să expire pe data de 30 iulie.

- Advertisement -

Au existat discuţii, dar, din păcate, în ciuda voinţelor ambelor părţi, dintr-un motiv tehnic, schimbul nu a reuşit, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian.

În schimbul acestor doze, Marea Britanie ar fi oferit altele pe care urma să le primească în luna septembrie.

Vrem cu adevărat să evităm un scenariu în care obstacolele administrative să împiedice utilizarea vaccinurilor. Există în mod clar lipsuri de vaccinuri în toată lumea şi nu este în regulă să le aruncăm atunci când oamenii au nevoie disperată de ele”, a spus Adam Finn, profesor la Universitatea din Bristol.

Israelul nu este sigura țară care se confruntă cu această problemă. Și România se regăsește într-o situație similară, zeci de mii de doze urmând să expire curând.

Sunt multe ţări care se confruntă cu această situaţie. Atâta timp cât consumul dozelor care au fost deja recepţionate a scăzut, termenul de valabilitate este fix, este de şase luni. Se acumulează date noi de stabilitate şi este posibil ca în perioada următoare, EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) să decidă prelungirea termenului”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Medicul Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că dozele AstraZeneca au fost deja retrase din centrele de vaccinare, iar acestea nu vor fi distruse, ci doar carantinate.

Avem circa 35 de mii de doze de la compania AstraZeneca care sunt distribuite către centrele regionale de depozitare, către direcţiile de sănătate publică şi centrele de vaccinare care au ca termen de ieşire din valabilitate data de 30 iunie”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: