15.4 C
London
Wednesday, June 29, 2022
15.4 C
London
Wednesday, June 29, 2022

Peste 600.000 de români au aplicat pentru noul statut de rezident în Marea Britanie

Peste 600.000 de români au aplicat pe platforma EU Settlement Scheme – EUSS pentru noul statut de rezident în Marea Britanie până la data de 30 iunie, a declarat Iulian Pasniciuc, manager în cadrul EY România.

Conform statisticilor publicate de UK Home Office la 30 iunie 2020, dintr-un total de 3.721.960 de aplicaţii depuse pentru obţinerea noului statut de rezident, 609.060 au fost depuse de cetăţeni români, a afirmat Iulian Pasniciuc, manager în Departamentul Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale.

- Advertisement -

El a explicat că, prin acordul de retragere părţile, Marea Britanie şi Comisia Europeană, au decis ca în materie de mobilitate să se bazeze pe principiile nediscriminării şi reciprocităţii depline, astfel încât celor peste 4 milioane de cetăţeni, dintre care 3 milioane sunt europeni în Marea Britanie şi peste un milion de britanici în Europa, să nu le fie atinse drepturile dobândite.

Iulian Pasniciuc a spus că există o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului ceea ce înseamnă că toate drepturile privind libera circulaţie vor rămâne în vigoare până la această dată.

Pentru cetăţenii români, cei care doresc să rămână în Regatul Unit după finalizarea perioadei de tranziţie, aceştia trebuie să se înregistreze pentru obţinerea unui nou statut de rezident. În acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare pe nume EU Settlement Scheme – EUSS prin care cetăţenii europeni, inclusiv românii, pot solicita acest nou statut. Există un termen limită pentru depunerea acestor aplicaţii. Acesta este 30 iunie 2021, iar condiţia este ca aplicantul să se afle în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020, care este sfârşitul perioadei de tranziţie, a declarat reprezentantul EY România, scrie Agerpres.

El a menţionat că acordarea statutului de pre-settled sau settled status nu presupune per se acordarea unei vize sau a unui permis de şedere, ci reprezintă doar o înregistrare electronică în datele Ministerului de Intern al Marii Britanii.

Totuşi, ulterior datei de 1 ianuarie cetăţenii europeni din Marea Britanie vor fi condiţionaţi să-şi demonstreze statutul atât autorităţilor, dar şi atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-şi dovedească dreptul de muncă în această ţară.

Cetăţenii britanici şi membrii de familie ai acestora care aveau reşedinţă în România şi care doresc să rămână în ţară după data de finalizare a perioadei de tranziţie, 31 decembrie 2020, trebuie să se înregistreze pentru dobândirea noului statut de rezident în calitate de beneficiari ai Acordului de retragere la Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (IGI-MAI) până la data de 31 decembrie 2021.

Dacă vă aflați în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 şi intenționați să vă stabiliți permanent, să munciți, să studiați şi să beneficiați de aceleași drepturi ca până acum, dar nu v-aţi înregistrat încă pentru statutul pre-settled sau settled, vă recomandăm să citiţi ghidul publicat de Guvernul britanic, disponibil aici și să aplicați înainte de 30 iunie 2021!

Atenţie! Inclusiv cetăţenii români care deţin un card de rezidenţă permanentă sau card de înregistrare (blue, yellow, purple card) trebuie să aplice pentru noul statut de rezident!”, precizează sursa citată.

Termenul limită pentru depunerea cererilor este 30 iunie 2021 pentru cetăţenii UE care se află pe teritoriul Marii Britanii până la 31 decembrie 2020. Sistemul li se aplică şi cetăţenilor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: