18.2 C
London
Wednesday, June 29, 2022
18.2 C
London
Wednesday, June 29, 2022

Peste 40% dintre fondatorii start-up în Londra sunt Europeni

Peste 40% dintre fondatorii start-up în Londra sunt străini, prioritar europeni.

Londra dă asigurări că, după Brexit, frontierele britanice nu vor fi închise.

Dimpotrivă, există oportunităţi pentru recrutarea de talente, inclusiv dincolo de Bătrânul Continent, recurgând la acorduri privind acordarea de vize cu mai mare uşurinţă unor ţări cum este China. 

O declaraţie pe care ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, o făcea în toamna acestui an, cum că, după Brexit, va “matură” capitala de patroni care nu angajează suficient de mulţi britanici, a lăsat urme în lumea tehnicii londoneze şi reacţiile nu s-au lăsat aşteptate. De ce? Pentru că în acest sector al economiei, cel al tehnicii de vârf, care însemnează la fel de mult că şi City în ce priveşte oferta de locuri de muncă, Marea Britanie a recurs de mulţi ani, mai mult ca oricare altă ţară europeană, la imigraţie.

- Advertisement -

Potrivit unui studiu efectuat de societăţile Balderton Capital şi Atomico, 41% dintre fondatorii start-up-urilor cu baza la Londra şi-au făcut studiile în străinătate, fără ca toţi să fie cetăţeni britanici, dar aproape toţi sunt de origine europeană.

Potrivit Atomico, un sfert din talente traversează frontierele în Europa şi se orientează spre Regatul Unit, faţă de doar 12% către Germania şi 9% către Franţa. Dacă restrângem această cifră doar la resortisanţii UE, 18% vizează Regatul Unit, faţă de 13% Germania şi 8% Franţa.

În evaluările făcute de Balderton Capital, Londra generează cu 50% mai multe oferte de angajări pentru străini decât, de pildă, Germania. În condiţiile în care “războiul internaţional al talentelor” face ravagii în sectorul tehnicii, Londra dă asigurări că frontierele britanice nu vor fi închise post-Brexit şi că, dimpotrivă, există oportunităţi pentru recrutarea de talente inclusiv dincolo de Bătrânul Continent, recurgând la acorduri privind acordarea de vize unor ţări cum este China.

O declaraţie în acest sens a fost făcută chiar în cursul acestei săptămâni de Matt Hancock, ministrul britanic în competenţa căruia se află inclusiv sectorul informatizării. Libera circulaţie în Europa a fost benefică pentru Londra. “SiliconRoundabout“, de fapt Silicon Valley londoneză, găzduieşte, potrivit Balderton, circa 300.000 de angajaţi, specialişti în domenii de înaltă tehnicitate, între care şi specialişti europeni sau din alte ţări.

(Prin comparaţie: în Germania sunt 134.000, iar în Franţa – 82.000). Analiştii mai sus menţionaţi semnalează însă dificultăţile încă existente şi costurile mari la obţinerea vizelor, precum şi o accentuare a atmosferei anti-imigranţi după referendumul ce a decis ieşirea Regatului Unit din UE.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: