6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022
6.1 C
London
Sunday, January 23, 2022

Persoane reţinute la Londra pentru spălarea a peste 11 milioane de lire sterline

Paisprezece persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 52 de ani, au fost reţinute la Londra pentru spălarea a peste 11 milioane de lire sterline, provenite din crime cibernetice, a anunţat vineri Centrul Naţional Anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor britanici, mijloacele financiare ar fi fost delapidate prin intermediul unor viruşi de tip Dridex şi Dyrecare, care ţinteau utilizatorii serviciilor de online banking şi infectau calculatoarele acestora prin trimiterea mesajelor e-mail virusate. Astfel, hackerii obţineau acces şi ulterior gestionau conturile bancare ale victimelor, delapidînd mijloace financiare considerabile, care ulterior erau împărţite în sume mai mici şi direcţionate spre instituţii financiare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Europa de Est. Se presupune că viruşii au fost creaţi de experţi cibernetici din ţări ale Europei de Est.

În cadrul anchetei, 160 de ofiţeri englezi de la Agenţia Națională de Criminalitate a Marii Britanii (ANC), dar şi reprezentanţi ai instituţiilor de drept din regiune, au efectuat aproximativ 13 percheziţii, în urma cărora au fost confiscate mai multe dispozitive electronice – calculatoare şi telefoane mobile, precum şi acte de identitate false.

- Advertisement -

Autorităţile engleze au remarcat că, crimele cibernetice sînt o ameninţare internaţională, motiv pentru care s-a acţionat în comun cu omologii din regiune, inclusiv din Republica Moldova şi România.

Potrivit şefului grupului de investigaţie din cadrul ANC, Mike Hulett, viruşii utilizaţi în acest caz afectează grav activitatea agenţilor economici şi reprezintă un atac dur în adresa întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Cei care creează şi utilizează aceşti viruşi mizează mult pe persoane interpuse, iar mijloacele financiare obţinute din acest tip de infracţiuni, fiind ulterior legalizate, permit finanţarea activităţii criminale în continuare”, a declarat Hulett.

În acest context, oamenii legii atenţionează clienţii instituţiilor financiare care gestionează conturile bancare în regim on-line să aplice măsuri de prudenţă la gestionarea conturilor şi corespondența prin email.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: