19.4 C
London
Thursday, June 24, 2021
19.4 C
London
Thursday, June 24, 2021

Perioada de pauză pentru plata creditului ipotecar (mortgage) a fost extinsă

Perioada în care cei care au credite ipotecare pot alege să nu își plătească ratele, urmând ca acestea să fie adăugate la finalul creditării, a fost extinsă în Marea Britanie până în luna octombrie.

Acest lucru vine pe fondul unei scăderi „bruște” a prețurilor locuințelor în Regatul Unit, scrie Sky News, din cauza crizei COVID-19.

- Advertisement -

La nivel național a fost înregistrată cea mai mare scădere lunară a prețurilor la locuințe în ultimii 11 ani, mai ales din cauza scăderii activității de pe piața creditelor ipotecare și a locuințelor.

Prețurile la locuințe au scăzut cu 1,7% în luna mai, față de aprilie, cea mai mare scădere înregistrată din februarie 2009. Astfel prețul mediu al unei locuințe a scăzut cu peste 4.000 de lire sterline.

Însă, în termeni anuali, prețurile au crescut cu 1,8%, ceea ce înseamnă o încetinire de la 3,7% cât s-a înregistrat anul trecut.

La nivel național, impactul pandemiei asupra mentalității cumpărătorilor de case ar putea avea o pondere mai mare pe piață.

Un sondaj sugerează că oamenii care intenționau cumpere s-au decis să aștepte în medie șase luni.

Datele de la Banca Angliei evidențiază 15.848 de aprobări de credite ipotecare în aprilie o scădere de 80% din februarie.

Banca centrală a înregistrat credite ipotecare nete de doar 300 de milioane de lire sterline în aprilie – în scădere de la 4,3 miliarde de lire sterline – în timp ce rambursările creditelor ipotecare au scăzut cu 26%, până la 13,9 miliarde de lire sterline, reflectând parțial impactul șomajului tehnic.

Autoritatea pentru conduită financiară (FCA) a anunțat marți, 2 iunie, că termenul limită pentru cererile de plată pentru creditele ipotecare a fost prelungit cu trei luni – până la 31 octombrie.

Creditorii vor susține în continuare clienții care au avut deja o pauză de plată acolo unde au nevoie de ajutor suplimentar”, a mai menționat FCA.

Economiștii consideră că impactul asupra câștigurilor în timpul blocajului din Marea Britanie va afecta și prețurile locuințelor în restul anului. Se așteaptă ca scăderea să ajungă la 5% la sfârșitul celui de-al treilea trimestru.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: