22.7 C
London
Wednesday, May 18, 2022
22.7 C
London
Wednesday, May 18, 2022

Pentru prima oară din 1960, rata inflaţiei din Marea Britanie a coborât sub nivelul zero

Preţurile de consum din Marea Britanie au scăzut în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind pentru prima oară în mai mult de jumătate de secol când rata anuală a inflaţiei din această ţară coboară sub nivelul zero, relatează Bloomberg.

Oficiul naţional de statistică a anunţat marţi că preţurile de consum au scăzut cu 0,1% comparativ cu intervalul similar din 2014, pe fondul declinului preţurilor alimentelor şi energiei, care a redus costul vieţii. Comparativ cu luna martie, preţurile au urcat cu 0,2%.

Analiştii anticipau inflaţie zero pentru luna aprilie.

- Advertisement -

Inflaţia core, care exclude preţurile alimentelor şi energiei, a încetinit la 0,8%, cel mai redus nivel atins în ultimii 14 ani.

Inflaţia este cu mult sub ţinta Băncii Angliei de 2%, astfel că nu există presiuni imediate pentru majorarea dobânzii de politică monetară, aflată în prezent la un minim record de 0,5%.

Guvernatorul băncii centrale, Mark Carney, a declarat săptămâna trecută că orice perioadă de scădere a preţurilor va fi temporară, urmând ca inflaţia să accelereze spre sfârşitul acestui an, ceea ce face probabil ca următoarea măsură în privinţa costurilor împrumuturilor să fie o majorare.

Banca Angliei a estimat săptămâna trecută că inflaţia medie anuală din acest an va fi de 0,6% iar în 2016 de 1,6%. În al doilea trimestru din 2017 inflaţia ar urma să ajungă la 2%.

În aprilie, indicele preţurilor de consum a fost afectat de sărbătoarea Paştelui, care a avut loc mai devreme ca în 2014, tarifele pentru transporturile aeriene şi maritime având cea mai mare contribuţie la declinul anual.

Preţurile alimentelor au scăzut cu 3% în aprilie, în termeni anuali, iar în cazul carburanţilor declinul a fost de 12,3%.

Ministrul de Finanţe George Osborne a descris declinul anual al preţurilor drept o veste bună pentru bugetele familiilor, el spunând că nu trebuie confundat cu deflaţia.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook sau urmati-ne pe Twitter.

- Advertisement -
Sourcegandul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: