10.6 C
London
Tuesday, March 29, 2022
10.6 C
London
Tuesday, March 29, 2022

Paul Brummell: Marea Britanie nu este împotriva liberei circulaţii a muncitorilor

Soluţia cea mai bună este să rămânem într-o Uniune Europeană reformată. Acordul încheiat de premierul David Cameroon cu partenerii europeni este un acord bun.

Dar Marea Britanie este o democraţie şi atunci când avem o întrebare importantă este absolut firesc ca populaţia să aibă oportunitatea de a vota. Declaraţia a fost făcută de ambasadorul britanic la Bucureşti, Paul Brummell, într-un interviu în exclusivitate pentru emisiunea „Paşaport diplomatic”.

- Advertisement -

49% dintre britanici, spun cele mai recente statistici, ar dori ca țara lor să iasă din Uniunea Europeană. Grupul celor care ar vrea ca Marea Britanie să nu mai facă parte din blocul comunitar are o serie de argumente care le motivează alegerea. Cel mai important dintre ele este determinat de problemele pe care le are UE cu refugiații, dar sunt și calcule economice aduse în sprijinul acestei idei. Indiferent de motive, dacă Marea Britanie va alege să renunțe la statutul de membru al comunității europene, trebuie să ofere, cam ca în cazul unei demisii, o perioadă de preaviz. Va fi nevoie de timp pentru a se pune în aplicare o serie de măsuri de tranziție pentru ambele părți. Procesul de ieșire, dacă ar fi declanșat, este din punct de vedere politic, ireversibil.

Libera circulație în cadrul Uniunii Europene este un principiu fundamental. Dreptul cetățenilor de a lucra și trăi într-o altă țară din blocul comunitar și de a se bucura de un tratament egal cu locuitorii acelei țări pentru accesul la locuri de muncă și avantajele sociale și fiscale, va fi mai puțin „egal“, în cazul emigranților economici care aleg Marea Britanie. Premierul David Cameron a negociat cu liderii europeni un pachet de măsuri speciale de limitare a beneficiilor pentru migranții din UE, pentru a diminua fenomenul.

Sunt două campanii, pro și contra Brexit. Ideile pe care le au în centru sunt aceleași: relațiile economice cu partenerii europeni, influența Regatului Unit în Europa și securitatea frontierelor. Perspectiva din care sunt privite aceste teme, diferă în funcție de fiecare tabără.

Povara refugiaților care ajung pe teritoriul Uniunii Europene ar trebui susţinută de toate statele membre. Politica de „împărțire a sarcinilor“, așa cum este ea numită în mod oficial, este constant combătută de multe țări din blocul comunitar, care au spus clar că refugiații nu sunt bineveniți pe teritoriul lor. Neînțelegerea dintre membrii UE pe această temă este speculată de Turcia, care propune o serie de soluții. Doar că de data aceasta, zicala „turcul plătește” pare să nu se mai aplice.Din negocierile cu liderii europeni, Turcia are doar de câștigat.

Frontiera estică a NATO se întărește. După anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, aliații au ajuns la concluzia că și alte țări din estul Europei sunt vulnerabile în fața armatei dirijată de la Moscova. Așa cum reiese dintr-un raport făcut de organizația RAND, rușii ar avea nevoie de mai puțin de 60 de ore să ocupe, de exemplu, statele baltice.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourcedigi24

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: