11.9 C
London
Friday, November 19, 2021
11.9 C
London
Friday, November 19, 2021

Partidul Laburist din Marea Britanie se pronunţă pentru o uniune vamală cu UE

Partidul Laburist britanic, de opoziţie, este favorabil unei noi uniuni vamale post-Brexit cu blocul comunitar, similiară celei actuale, a declarat duminică responsabilul pentru Brexit din cabinetul ‘din umbră’ al laburiştilor.

Potrivit lui Starmer, această poziţie este ‘unanim‘ împărtăşită în rândul laburiştilor şi va fi confirmată în discursul pe care îl va rosti luni liderul formaţiunii, Jeremy Corbyn.

Regimul vamal actual este înscris în tratatul de aderare (la UE). Consider, prin urmare, că toată lumea recunoaşte acum că va fi necesar un nou tratat. El va face oficiu de uniune vamală‘, a explicat Starmer pentru BBC.

- Advertisement -

Va trebuie să existe un nou acord, dar va funcţiona el ca uniunea vamală actuală? Da, aceasta este intenţia‘, a precizat Starmer.

Este vorba, în fapt, de singura cale de a obţine un acces fără drepturi vamale’ pe piaţa europeană, ceea ce este ‘foarte important pentru sectorul nostru industrial‘, a mai spus responsabilul laburist.

anunturiuk.com Starmer
Labour had agreed to develop its policy of remaining in a customs union after weeks of discussion, said Sir Keir Starmer

Potrivit acestuia, fără o uniune vamală, Marii Britanii îi va fi imposibil să-şi respecte angajamentul de a nu reinstitui o frontieră efectivă între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda după ieşirea din UE, scrie Agerpres.ro.

Partidul Laburist s-a pronunţat în vara lui 2017 pentru menţinerea ţării în piaţa unică europeană pentru o perioadă de tranziţie după ieşirea din UE, prevăzută în martie 2019, fără însă a-şi preciza poziţia dincolo de acest termen.

Duminică, peste 80 de membri laburişti – parlamentari, eurodeputaţi, aleşi locali sau sindicalişti – i-au cerut lui Jeremy Corbyn, într-un comunicat publicat de The Observer, să susţină menţinerea Marii Britanii în piaţa unică europeană, care permite libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, capitalurilor şi serviciilor, subliniind că ‘este singura cale pentru noi de a continua să beneficiem de aceleaşi avantaje economice precum cele oferite de acordurile actuale’.

Starmer a mai afirmat că partidul său ar putea susţine un amendament – la un proiect de lege aflat în curs de examinare în parlament – al unor deputaţi conservatori rebeli care cer păstrarea unei uniuni vamale cu blocul comunitar.

Aceasta ar putea pune într-o situaţie foarte dificilă guvernul conservator al premierului Theresa May, care dispune doar de o majoritate redusă în parlament.

Theresa May îşi va preciza pe 2 martie viziunea despre partenariatul post-Brexit între Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Pe lângă ieşirea din piaţa unică şi din uniunea vamală, Londra mai vrea să pună capăt libertăţii de circulaţie a imigranţilor şi jurisdicţiei Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi să negocieze un acord care să reducă pe cât posibil drepturile vamale şi demersurile administrative.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: