15.2 C
London
Tuesday, October 26, 2021
15.2 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Parlamentul de la Londra a votat pentru declanşarea procedurii Brexit

Planul de a zădărnici Brexit-ul a eşuat, după ce Parlamentul britanic a votat zdrobitor în favoarea activării Articolului 50 de către premierul May până la sfârşitul lui martie.

Tabăra pro-Brexit a obţinut o victorie decisivă miercuri seara, după ce un amendament al guvernului care cerea Parlamentului să respecte agenda guvernului a fost aprobat cu o majoritate de 461 – 89.

Formula cheie, prin care Parlamentul „cere guvernului să invoce Articolul 50 până la 31 martie 2017”, pune capăt definitiv oricărei încercări de a anula sau întârzia declanşarea negocierilor cu Bruxelles-ul pentru ieşirea din UE.

- Advertisement -

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona trebuie invocat de o ţară membră a Uniunii pentru a părăsi blocul celor 28 de state.

Votul de miercuri seara de la Londra face practic ca acţiunea în justiţie prin care i se contesta guvernului dreptul de a activa Articolul 50 devine inutilă, odată ce Parlamentul însuşi i-a recunoscut Executivului de la Londra acest drept.

Partidul Laburist şi alţi politicieni pro-UE au încercat să blocheze Brexitul, contestând rolul de lider al Guvernului în procesul de ieşire din Uniunea Europeană şi afirmând că acesta ar trebui să revină Parlamentului, ca for politic suprem al Marii Britanii.

Reprezentanţii guvernului şi parlamentarii pro-Brexit au salutat victoria, afirmând: „Cacealmaua a fost dată în vileag” şi „tentativa de a sfida voinţa poporului a eşuat”.

Guvernul a fost însă obligat să promită că Parlamentul va fi şi el implicat în negocierile de Brexit „în mod transparent”.

Cabinetul conduse de Theresa May s-a pronunţat pentru un „Brexit dur”, ceea ce presupune puţine concesii făcute principiilor comunitare. Ea a afirmat chiar că este gata să renunţe la prezenţa în piaţa comună europeană, dacă UE condiţionează aceasta de păstrarea frontierelor deschise.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceevz

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: