9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021
9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Parlamentarii români, îngrijorați de situaţia incertă a conaţionalilor care lucrează în Marea Britanie

Parlamentarii de diaspora au avut, vineri, o întâlnire, la București, cu Michel Barnier, Negociator Şef al CE pentru Brexit.

Printre temele abordate în cadrul întrevederii s-au numărat contextul global şi miza negocierii (cetăţeni, comerţ, etc.), procesul propiu-zis al negocierii dar şi situaţia comunităţii românilor în Marea Britanie în contextul Brexit-ului.

Senatorul PNL Viorel Badea a scris pe pagina de Facebook că în cadrul întrevederii și-a manifestat îngrijorarea faţă de situaţia incertă a conaţionalilor care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie.

- Advertisement -

I-am recomandat domnului Michel Barnier să fixeze în agenda de lucru o serie de întrevederi cu mediul asociativ reprezentativ al românilor din Regatul Unit, pentru o informare obiectivă şi o cunoaştere aprofundată a profilului şi preocupărilor comunităţii rezidenţilor români din insulă, în contextul generat de decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europenă”, a spus Badea.

De asemenea, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene, doamna senator Gabriela Creţu, a subliniat că există două categorii de interese de apărat în acest proces al Brexit: interesele de ordin general ale Uniunii, România în calitate de stat membru, după Brexit, işi doreşte o Uniune mai puternică, dar şi interese de ordin specific, care privesc drepturile românilor din Marea Britanie, bugetul şi fondurile europene, precum şi aspecte privind politica externă şi de securitate.

Câți românii sunt în Marea Britanie?

Numărul persoanelor din statele UE care lucrează în Marea Britanie a ajuns la un record de 2,23 milioane, în 2016, potrivit cifrelor oficiale date publicității de Biroul National de Statistică. În acest numar total sunt incluse peste un milion de persoane din opt țări est-europene – Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia – care au aderat la UE în 2004.

Ultimele cifre de la Observatorul pentru Migraţie al Universităţii Oxford date publicităţii în aprilie 2016 arătau că dacă în 2011 în UK erau înregistraţi doar 87.000 de români, la finele anului trecut numărul românilor din Marea Britanie a ajuns la 223.000. Cea mai mare comunitate de străini din Marea Britanie este cea a polonezilor, care număra 818.000 de persoane.

În perioada sărbătorilor de iarnă, românii din Marea Britanie au trimis acasă peste şase milioane de euro prin intermediului TransferGo, de şase ori mai mult decât în 2015, semn că tranzacțiile online au câștigat tot mai mult teren în detrimentul celor cash.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: