18 C
London
Friday, July 1, 2022
18 C
London
Friday, July 1, 2022

Organizație neguvernamentală din Marea Britanie despre Justiția din România

O prestigioasă organizație neguvernamentală din Marea Britanie despre Justiția din România: Drepturile omului, încălcate constant în instanţele de judecată.

Nu există nici un dubiu că printre sutele de persoane judecate şi condamnate pentru corupţie în România în fiecare an, o mare parte sunt vinovate de infracţiuni serioase. Totuşi, având în vedere greşelile majore din sistemul de justiţie româ­nesc şi problemele de cadru legal judiciar, nu există dubii că, de asemenea, există şi un număr semnificativ de persoane nevinovate care au devenit victime ale erorilor judiciare, este concluzia necruţătoare a unui raport publicat de importanta fundaţie britanică “The Henry Jackson Society”.

Organizaţia arată în docu­mentul intitulat “Luptând cu corupţia prin farse: asaltul României asupra sta­tului de drept” că politicienii şi serviciile secrete sunt pu­ternic implicate în actul de justiţie. Mai mult, chiar independenţa justiţiei şi a sta­tului de drept sunt în pericol, potrivit “The Henry Jackson Society”.

- Advertisement -

Separarea puteri­lor în stat a fost subminată de dorinţa procurorilor de a complota cu politicienii, care în schimb – împreună cu serviciile secrete locale – au exercitat presiune asupra Justiţiei. Guvernul a eludat Curtea Constituţională prin folosirea unei ordonanţe de urgenţă într-o zonă de politici care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale. Ceea ce a fost inacceptabil ca parte a unei lupte politice interne în 2012 este aparent acceptat în slujba statului care supraveghează tot şi a birocraţiei sale anticorupţie în 2016. Disponibi­litatea UE de a închide ochii la aceste abuzuri trece dincolo de o simplă neglijenţă şi constitue o formă de vină în subminarea valorilor pe care se presupune că se bazează”, se arată în raportul asociaţiei britanice.

  •  Fundaţia „The Henry Jackson Society” arată că există unele îngrijorări cu privire la faptul că serviciile secrete din România controlează, sub acoperire, modul cum se desfăşoară lupta anticorupţie.
  •  Serviciul Român de Informaţii (SRI) efectuează 20.000 de interceptări telefonice în numele DNA în fiecare an, iniţiază anchete DNA şi (…) vede sistemul judiciar ca pe un «câmp tactic» al operaţiunilor.
  •  Autorităţile refuză să dezvăluie gradul până la care a fost infiltrată cu agenţi sub acoperire instanţele şi parchetele.
  • 10.947 de cazuri a instrumentat DNA în 2015, a trimis în judecată 1.258 de persoane şi a obţinut condamnarea în  92% dintre dosare.
  •  Persoanele arestate au fost nevoite să defileze încătuşate prin faţa presei, rudele suspecţilor au fost ameninţate cu acuzarea, suspecţilor li s-a oferit imunitate pentru implicarea cuiva mai important, iar dovezile au fost în mod sistematic divulgate către media.
  • 70-80% este rata de condamnare obținută de procurorii din sistemele legale mai bine calibrate şi cu resurse mai bune din ­democraţiile mature.

Pe lista celor care au semnat declarația de principii a Fundației se află parlamentarul britanic Gisela Stuart, o laburistă, membră a comitetului pentru informații și securitate din Camera Reprezentanților, sau Edward Vaizey, fost ministru al Culturii în cabinetul conservator condus de David Cameron.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: