11.1 C
London
Saturday, November 6, 2021
11.1 C
London
Saturday, November 6, 2021

Orele de munca si pauzele permise in UK

Săptămâna de lucru

Salariaţii şi lucrătorii au dreptul să nu lucreze mai mult de 48 de ore, în medie, pe săptămână. Aceasta se calculează pentru un interval de 17 săptămâni.

Aceştia pot semna o clauză în contract prin care renunţă la dreptul de a munci maxim 48 de ore pe săptămână, fără a se exercita însă presiuni asupra lor în acest sens.

- Advertisement -

Dacă se răzgândesc şi doresc să recurgă la dreptul lor de a lucra maxim 48 de ore pe săptămână, pot face acest lucru informând angajatorul că nu mai doresc să renunţe la drepturile lor legate de programul de lucru, deşi s-ar putea să dureze câteva săptămâni până când intră în vigoare modificarea.

Un reprezentant sindical poate oferi îndrumare în această situaţie.
Salariaţii şi lucrătorii au dreptul la 11 ore de odihnă neîntrerupte la fiecare perioadă de lucru de 24 de ore.

Pentru informații suplimentare privind timpul de lucru în Marea Britanie, puteţi consulta site-ul: www.gov.uk/maximum-weekly-working-hours.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Munca pe timp de noapte

Salariaţii sau lucrătorii angajaţi pentru a lucra în schimbul de noapte nu trebuie să muncească mai mult de opt ore noaptea într-un interval de 24 de ore.

Aceasta se calculează prin stabilirea unei medii pentru un interval de 17 săptămâni sau pe perioada contractului dacă aceasta este mai mică.

Exemplu: un lucrător temporar angajat pentru o lună nu trebuie să lucreze în schimbul de noapte peste 48 de ore în medie pe săptămână într-un interval de 4 săptămâni.

Angajatorul trebuie să ofere lucrătorilor un examen gratuit al stării de sănătate înainte de a începe lucrul în schimbul de noapte şi, ulterior, în mod regulat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Pauzele de odihnă

Salariaţii şi lucrătorii au dreptul la o pauză de odihnă de 20 de minute dacă ziua de lucru depăşeşte şase ore. În cazul lucrătorilor sub 18 ani, aceştia au dreptul la o pauză de 30 de minute după patru ore şi jumătate de lucru.

Numărul de ore de lucru pe care un angajat este aşteptat să le muncească este de 48 de ore într-o săptămână de muncă, cu urmatoarele pauze:

  • Pauza de odihnă la locul de muncă: 20 de minute pentru cei care muncesc mai mult de 6 ore;
  • Pauza zilnică: 11 ore consecutive libere la fiecare 24 ore lucrate;
  • Pauza săptămânală: 24 de ore libere, consecutive, la fiecare 7 zile lucrate sau 48 de ore la interval de doua săptămâni;

Informaţii suplimentare puteţi consulta accesând site-ul: www.gov.uk/rest-breaks-work/types-of-break & Acas

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Munca cu timp parţial

Lucrătorii care muncesc cu timp parțial sunt protejaţi de la un tratament mai puțin favorabil faţă de lucrătorii cu normă întreagă.

Nu există un anumit numar de ore asociat muncii cu timp parţial, însă un lucrator cu normă întreagă va lucra, de obicei, 35 ore sau mai mult pe săptămână.

Lucrătorii cu timp parțial ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament pentru:

  • nivelul plăţii (inclusiv concediu medical, de maternitate, de paternitate și concediul de adopție)
  • pensii şi alte prestaţii
  • concediul de odihnă
  • formarea și dezvoltarea carierei
  • selecţie pentru promovare și transfer, sau pentru concediere
  • întrerupere a carierei.

Unele beneficii sunt aplicate însă “pro rata” (proporţional cu orele lucrate). De exemplu, dacă un lucrător cu normă întreagă primeste £ 1,000 bonus de Crăciun, și un lucrător part-time lucrează jumătate din numărul de ore, bonusul ar trebui să fie în valoare de £500 . Informaţii suplimentare puteţi consulta accesând site-ul: www.gov.uk/part-time-worker-rights.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: