15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022
15.4 C
London
Sunday, July 3, 2022

Oraşele din Marea Britanie nu mai pot candida pentru titlul Capitală Europeană a Culturii

Oraşele din Marea Britanie nu mai pot candida pentru titlul Capitală Europeană a Culturii 2023, ca urmare a Brexitului, a confirmat joi Comisia Europeană.

Capitale Europene ale Culturii în 2023 urmau să fie alese din Marea Britanie şi Ungaria.

Belfast şi Londonderry, Dundee, Milton Keynes, Leeds şi Nottingham sunt oraşele din Marea Britanie care au depus deja candidaturi în vedere obţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii 2023, deşi în acel an ţara va fi părăsit Uniunea Europeană.

- Advertisement -

Într-o scrisoare transmisă de departamentul Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) al Comisiei Europene arată că participarea Marii Britanii „nu va fi posibilă”, scrie BBC, şi că procesul de selecţie a Marii Britanii ar trebui „întrerupt imediat”.

DCMS susţine că este în dezacord cu poziţia Comisiei Europene şi că este „profund dezamăgit” de faptul că CE a aşteptat până ce oraşele din Marea Britanie şi-au depus candidaturile înainte de a comunica noua poziţie.

Guvernul a spus iniţial că acest titlul este parte din planul pentru o Mare Britanie dinamică şi globală, post-Brexit.

El a avertizat concurenţii că este posibil ca acest concurs să fie unul dintre subiectele discutate în negocierile pentru părăsirea Uniunii Europene.

Un purtător de cuvânt al biroului Comisiei Europene din Scoţia a declarat pentru BBC News: „Ca una dintre consecinţele deciziei de a părăsi Uniunea Europeană până pe 29 martie 2019, Marea Britanie nu poate găzdui o Capitală Europeană a Culturii în 2023”.

Potrivit regulilor adoptate de Parlamentul European şi de Consiliu (decizia 445/2014), această acţiune nu este deschisă unei ţări din afara European Free Trade Association/ European Economic Area.

Vrem să colaborăm cu cele cinci oraşe, care au depus proiecte, şi să le ajutăm să le realizeze”, a spus o purtătoare de cuvânt a DCMS.

Anul acesta, Aarhus, din Danemarca, şi Paphos, din Cipru, sunt Capitale Europene ale Culturii.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: