10.9 C
London
Wednesday, March 30, 2022
10.9 C
London
Wednesday, March 30, 2022

Oficialii britanici vor verificări dure la granițele țării

Măsuri antiteroriste drastice. Oficialii britanici vor verificări dure la granițele țării, pentru a preveni producerea de noi atentate teroriste.

Neil Basu, comisarul adjunct din Serviciul antiterorism al Scotland Yard, a cerut noi măsuri de control la frontiere, pentru cei care doresc să intre pe teritoriul Marii Britanii.

Este vorba despre amprentare, scanarea irisului și emiterea unor documentece nu pot fi falsificate.

- Advertisement -

Fiacre persoană care intră în Marea Britanie ar trebui să treacă aceste teste, pentru a preveni comiterea de acte teroriste, a spus șeful departamentului antiterorism din polițian britanică, citat de Daily Mail

Neil Basu, noul coordonator al poliției antiteroriste, a declarat că verificările la granițe trebuie să includă mai multe măsuri decât în prezent: teste biometrice care să dovedească veridicitatea actelor, iar pașapoartele trebuie să devină imposibil de falsificat. El spune că trebuie făcute mult mai multe lucruri, decât în prezent, pentru ca intrarea în țară a teroriștilor să nu fie posibilă, în contextul îngrijorării produse de creșterea numărului de arme introduse ilegal în țară.

Luna trecută, o analiză pe probleme de securitate realizată de Lordul Harris de Haringey a arătat că granițele Marii Britanii nu sunt suficient de sigure pentru a preveni traficul ilegal de arme aduse de pe continentul european.

Basu a făcut aceste aprecieri la un an de la producerea atrocităților de la Paris, când extremiști islamiști au ucis 130 de oameni, într-un atac armat în masă și atacuri cu bombă. Carnagiul din noiembrie 2015 a fost un semnal de alarmă pentru autoritățile antiteroriste din Europa, care spun că un atac major cu arme de foc ar putea face o baie de sânge pe străzile Marii Britanii.

Așa cum poți introduce ilegal arme într-o țară, tot așa poți aduce oameni, ilegal, într-o țară. Și dacă una dintre aceste acte sunt făcute de teroriști, avem o problemă gravă”, a explicat oficialul.  El a explicat că dacă se dorește siguranță, atunci trebuie îmbunătățite măsurile biometrice la graniță. „Ar trebui verificată identittatea fiecărui om în parte, exact atunci când intră în țară, dar într-un fel care să nu poată fi păcăli poliția de frontieră. Amprente, scanarea irisului, documente ce nu pot fi falsificate”, a mai spus el.

Acum este momentul unei dezbateri legate de nevoile sistemului nostru de securitate la frontiere, a opinat Basu. „Parisul ne-a arătat că atacurile pot avea loc în Europa, într-o capitală importantă a continentului, și nu doar la câteva sute de km distanță de granițele noastre”.

Din cauza unor eșecuri ale sistemelor IT și a erorilor de management, în prezent Marea Britanie colectează datele din pașapoarte doar pentru 86% dintre cei 118 milioane de străini care călătoresc, anual, în această țară, conform datelor prezentate de parlamentarii britanici. Asta înseamnă că, practic, 17 milioane de oameni (cam unul din șapte) nu sunt „scanați” înainte de intrare, ceea ce ridică semne de întrebare și îngrijorare că terorismul, obsedații sexual, criminali și alți infractori intră fără probleme în Marea Britanie, mai scrie sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceevz

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: