9.7 C
London
Friday, November 5, 2021
9.7 C
London
Friday, November 5, 2021

Obtinerea permisului de conducere in Marea Britanie

Ca si in alte tari, trebuie sa treceti un test teoretic si un test practic pentru a obtine permisul de conducere in Marea Britanie. Va trebui, de asemenea, sa va inregistrati mai intai pentru un permis provizoriu.

Permisul provizoriu

Puteti aplica pentru un permis provizoriu la varsta de 17 ani, dar trebuie sa aveti 18 ani pentru a lua testul teoretic si pentru a putea conduce neinsotit.

- Advertisement -

Aplicati pentru permisul provizoriu on-line sau prin solicitarea unui formular D1 si trimiteti-l la DLVA (Driver and Vehicle Licensing Agency), la urmatoarea adresa cu toate documentele necesare: DVLA Swansea SA99 1AF

Un permis provizoriu costa 50 de lire sterline. De asemenea, trebuie sa trimiteti documentele de identitate in original, asa ca, daca va ganditi sa calatoriti undeva in viitorul apropiat ar fi bine sa amanati aplicatia pentru permis.

Daca va aflati in Marea Britanie pentru mai putin de doi ani, un agent al DVLA trebuie sa completeze o parte din formularul de cerere (sectiunea 6 mai exact), deci ar trebui sa mergeti la cel mai apropiat birou si sa duceti documentele si un plic (clasa 1), astfel incat acestia sa vi-l poate trimite inapoi. Contactati-i on-line sau prin telefon la 0300 123 1277 (va vor cere codul postal).

Puteti conduce cu un permis provizoriu pana la varsta de 70 ani, cu conditia sa indepliniti conditiile de conducere.

Lectii de conducere

Vesti bune! Nu sunt obligatorii in Marea Britanie. Este recomandat insa sa luati lectii cu un instructor, care trebuie sa fie aprobat de catre DSA (Driving Standards Agency). Gasiti un instructor aprobat (ADI) aproape de dvs aici – nu sunt listate toate scolile din zona dumneavoastra, asa ca nu ezitati sa cautati mai in amanunt.

De asemenea, puteti invata sa conduceti cu prietenii sau familia, dar acestia trebuie: sa aiba peste 21 de ani, sa detina permisul corespunzator pentru vehiculul pe care invatati sa conduceti (atentie la masinile automate) si sa aiba permis de conducere de cel putin trei ani.

DSA a creat un ghid descarcabil detaliat pentru incepatori necesar, si etapele de invatare.

Examenul teoretic

Trebuie sa va inregistrați pentru examenul rutier on-line, care costa £31. Veti avea nevoie de numarul de permis provizoriu (provisional driving licence number).

Testul teoretic este in doua parti: un QCM, si un test care evalueaza perceptia de pericol.

Aveti aici un exemplu de test online gratuit pe care va puteti antrena. In caz contrar, ar putea fi util un Kit complet oficial al testului teoretic, realizat de DSA – asigurati-va insa ca aveti cea mai recenta editie, pentru ca intrebarile si programul se schimba regulat. Si este absolut necesar sa fiti familiarizat cu codul rutier britanic: Highway Code.

Testul de conducere

Trebuie sa aveti 18 ani pentru a da testul si a va lua permisul de conducere definitiv. De asemenea, aveti nevoie de: un numar de permis provizoriu, certificat care atesta ca ati trecut testul teoretic si data la care l-ati trecut, si un card bancar.

Cat costa testul de conducere? In functie de cand va duceti in timpul saptamanii sau seara, la sfarsit de saptamana si de sarbatori, veti plati £62 sau £75.

Pentru a va inregistra, inscrieti-va online pe site-ul guvernului sau sunati la 0300 200 11 22 (doar in zilele lucratoare, de la 8 la 16:00).

Daca nu va simtiti pregatit, dar v-ati rezervat deja locul, puteti modifica oricand data sau anula sesiunea aici.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: