12.7 C
London
Saturday, June 25, 2022
12.7 C
London
Saturday, June 25, 2022

Obligarea angajatelor din Marea Britanie să poarte tocuri este ilegală

Companiile din Marea Britanie care își forțează angajatele să poarte tocuri înalte și să se machieze încalcă legea, a anunțat miercuri o comisie parlamentară, informează DPA și Reuters.

Peste 150.000 de persoane au semnat o petiție împotriva codurilor vestimentare de la locul de muncă ce sunt considerate ”depășite și sexiste”, demers inițiat de o recepționeră din Londra care a fost trimisă acasă de angajator pentru că a refuzat să poarte tocuri înalte. Petiția a determinat Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen să investigheze această chestiune.

În timpul orelor de program trebuie să purtați în permanență pantofi cu tocuri între 5 și 10 centimetri înălțime, machiaj și dres transparent. Acestea sunt câteva dintre regulile stipulate în codul vestimentar impus de compania pentru care lucra londoneza Nicola Thorp. După ce aceasta a refuzat să se prezinte într-o dimineață la serviciu purtând pantofi cu tocuri înalte, ea a fost trimisă acasă fără a fi plătită, potrivit Reuters.

- Advertisement -

Petiția lui Thorp, în vârstă de 27 de ani, a adunat 152.420 de semnături, iar demersul său a devenit un subiect național ce a condus la o dezbatere în rândul legiuitorilor pe tema codurilor vestimentare aplicate de către angajatori în Marea Britanie.

Potrivit raportului prezentat miercuri, s-a constatat că astfel de reguli sexiste sunt răspândite în anumite domenii din Marea Britanie în care angajatele sunt forțate deseori să poarte tocuri înalte la locul de muncă unde își petrec multe ore stând în picioare, practică ce le cauzează dureri și probleme de sănătate.

Poate că acest lucru a pornit de la o pereche de pantofi cu toc, însă ceea ce iese la suprafață cu privire la discriminarea de la locul de muncă în Marea Britanie este vital”, a declarat Thorp pe marginea raportului, potrivit Reuters.

În conformitate cu legislația din Marea Britanie — Legea Egalității din 2010, care interzice o astfel de discriminare de gen — codurile vestimentare impuse de companii trebuie să impună aceleași cerințe femeilor și bărbaților, însă, potrivit legiuitorilor, încălcarea acestei prevederi este o practică larg răspândită în sectoare precum cel hotelier, turistic, al agențiilor de recrutare sau în vânzări.

Simon Pratt, directorul executiv al companiei Portico, la care era angajată Nicola Thorp la momentul inițierii petiției, a declarat comisiei că nu a crezut că regulile impuse angajatelor în cadrul codului, care a fost ulterior modificat, erau ilegale.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: