2.4 C
London
Saturday, January 22, 2022
2.4 C
London
Saturday, January 22, 2022

O vrânceancă stabilită în Marea Britanie vinde sculpturile tatălui ei cu mii de lire

Florin Cristea este un sculptor despre care presa din Vrancea a tot scris. Dumitru Pricop, Dumnezeu să-l odihnească, scria despre el în 2005 că este „un artist genial“.

„sculptorul Florin Cristea din satul Vizantea-Mănăstirească ar vrea să intre într-o carte a recordurilor (…). Tocmai de aceea el a expus ieri, la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Viei şi Vinului, o sculptură care măsoară 3,80 metri lungime, 1,70 metri înălţime şi aproximativ 200 de kilograme (…). Sculptura se află instalată în faţa Casei de Cultură Focşani şi a reuşit să facă senzaţie printre vrâncenii care se opresc şi privesc miraţi la gigantica lucrare“.

Acum, în 2015, fiica sa, Crina Ludmila Cristea, fotograf stabilit în Marea Britanie www.crinacristea.com, se ocupă de promovarea lucrărilor lui Florin Cristea: de la postarea de filmuleţe pe youtube şi până la fotografii pe facebook şi instagram, de la un fotoreportaj pe boredpanda.com până la vânzarea sculpturilor pe etsy.com.

- Advertisement -

De exemplu, sculptura „Meditation/Reculegere“ este vândută pentru 10.307 dolari, iar „Tears/Lacrimi“ pentru 11.893 de dolari. O altă lucrare, „Bird/Pasăre“ poate fi cumpărată cu 11.100 de dolari. Fiecare postare este însoţită de mai multe fotografii ale lucrării şi de o descriere.

În fotoreportajul de pe boredpanda.com, Crina Cristea scrie despre tatăl său că s-a născut pe 22 decembrie 1962 (la Boloteşti) şi a studiat fizica şi matematica în liceu („Ioan Slavici” din Panciu).

A început să lucreze cu lemnul în 1992 şi adoră să facă asta.[pull_quote_center]Toate sculpturile lui au culoarea naturală a lemnului. Au fost tratate cu ulei ca să se păstreze lemnul, dar nu sunt vopsite. Lemnul a fost lucrat cu dălţi şi privind sculpturile poţi remarca atenţia la detalii a artistului pentru creaţiile lui. Muşcătura dălţii în lemn este clar făcută de mâna omului şi nu de o maşină, ceea ce dă autenticitate operei de artă[/pull_quote_center] , scrie Crina Cristea.

De pe pagina de Facebook, aflăm că sculptorul a studiat trei ani la Şcoala Populară de Arte din Focşani şi că a expus de mai multe ori la Palatul Parlamentului în Bucureşti, la Sibiu, Focşani, dar şi în Israel, Franţa, Germania, Italia, unele din lucrările sale putând fi găsite în colecţii personale din Israel, Franţa, Italia, SUA, Venezuela, Norvegia, Olanda, Cipru şi, desigur, România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: