2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022
2.7 C
London
Tuesday, January 25, 2022

O romanca visează să devină investigator la Poliţia Metropolitană din Londra

După un prim an de studiu la o facultate privată din Braşov, Nicoleta a urmat o experienţă parţial planificată în Anglia care i-a limpezit opţiunile privind viitorul. Iar viitorul ei nu se regăsea în ţara natală.

În timp ce se afla în primul an de studiu s-a ivit ocazia de a participa la un schimb de experienţă în Anglia cu job inclus, ce ar fi trebuit să dureze trei luni. Odată ajunsă pe meleagurile anglo-saxone, viitorul pentru Nicoleta s-a cristalizat aproape instantaneu. Şi-a dat seama că nu mai are ce căuta în ţara natală decât în vizită şi, de atunci, a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a reuşi “afară”.

- Advertisement -

“Am plecat din ţară întâi din curiozitate ca să văd cum este peste hotare. Nu mai plecasem din ţară, iar eu presimţeam că voi pleca la un moment dat. Niciodată nu mi-am propus o carieră în România încă de mică. Pare ciudat, ştiu, dar modul meu de a învăţa şi de a mă exprima nu corespunde şi nu a corespuns niciodată şi în niciun fel cu învăţământul românesc”.

În perioada în care am fost plecată în Anglia, totul ar fi trebuit să fie doar o vacanţă de trei luni, un fel de schimb de experienţă. Am plecat printr-o agenţie din Braşov, oraş unde eram studentă. Agenţia m-a angajat ca, un fel de bonă pentru copii, unde locuieşti împreună cu familia de care ai grijă şi, în paralel, studiezi limba engleză acolo.

Eu am avut norocul de a nimeri într-o familie pe care o consider acum a doua mea familie, cu doi copii pe care îi iubesc ca şi când ar fi ai mei. Ambii lor părinţi sunt oameni educaţi, cu studiile terminate la Universitatea Cambridge. Dealtfel, ei m-au îndrumat, mi-au corectat cererile de aplicaţii pentru facultate de aici din Anglia şi mi-au lămurit anumite întrebări pe care le aveam.

Ştiam pe ce profil vreau să merg, iar facultatea am ales-o dintr-o carte pe care învăţământul o publică aici în fiecare an – cu toate universităţile din U.K. şi toate disciplinele din cadrul acestora. Am ales cinci facultăţi/universităţi, în funcţie de programul pe care îl aveau, de tematică ş.a.m.d. Totul a fost foarte expeditiv, totul se face online aici, nu ca la noi – cu dosar la fiecare universitate etc. Am avut plăcuta surpriză să fiu acceptată la toate cinci facultăţi selectate iniţial de mine, dintre care eu am ales Universitatea din Southampton, una dintre cele mai bune universităţi din Anglia, în special în cercetare”, îşi aminteşte Nicoleta.

Limba engleză şi-a însuşit-o rapid în Anglia, mai ales că avea deja baze foarte solide încă din ţară, unde făcuse deja o pasiune pentru limba lui Shakespeare. Nicoleta “a îngheţat” anul universitar în România, dar nu a mai revenit pentru a-şi relua studiile. Acceptată fiind la Universitatea Southampton, başca la o facultate cu profil dublu – psihologie şi criminologie -, slătineanca noastră s-a acomodat rapid cu modul de a gândi, de a vorbi, de a se exprima şi de a trăi al englezilor.

Facultatea a terminat-o în iulie 2011, după care s-a angajat full-time la o casă de copii cu nevoi speciale din Southampton. Din luna mai 2014 încoace este angajată la o companie multinaţională de gaze din oraşul Langley ca şi coordonator de lucrări, oraş unde locuieşte în prezent cu chirie şi care se află la circa 20 de minute de centrul Londrei. Nicoleta recunoaşte că, fără sprijinul material şi moral al familiei, nu ar fi reuşit să-şi atingă visul de a studia peste hotare şi de a avea o şansă să-şi facă un viitor.

Nicoleta, spune că mai are ceva de studiat până să-şi vadă visul realizat, şi anume să se angajeze în cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra. În acest sens, ea economiseşte acum la fiecare salariu pentru a se înscrie la un master în domeniu – „Forensic criminology and crime scene investigation” (echiv. investigator/agent de teren în Poliţia Metropolitană, n.r.). Cât despre o eventuală revenire în ţară, Nicoleta exclude această idee, cel puţin momentan.

„[pull_quote_center]Mai am de studiat încă deoarece, în final, vreau să intru în Poliţia Metropolitană din Londra ca investigator. În ţară nu mă voi întoarce. Cum am mai spus, modul meu de a fi şi de a gândi nu coincide cu România. Nu am avut niciodată gânduri de reîntoarcere. Pentru mine, Anglia este şi va fi casa mea. România este ţara unde am crescut şi ţara în care am familia şi prietenii mei din copilărie. Dar cam aici se rezumă lucrurile[/pull_quote_center]”, mai spune Nicoleta.

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: