11.6 C
London
Sunday, October 24, 2021
11.6 C
London
Sunday, October 24, 2021

O româncă simbol național în Marea Britanie în lupta anti-Covid

Claudia Anghel, de 46 de ani, a acceptat să povestească pentru G4Media.ro cum a părăsit România în 2013, după ce-a lucrat în Spitalul Municipal din Călăraşi timp de 19 ani ca moaşă. Ea spune că nu vorbea nici limba engleză fluent. Puţină franceză şi mai multă rusă, pe care a învăţat-o la şcoală. La 38 de ani şi-a luat două genţi mici în spate cu câteva haine pentru toate anotimpurile şi-a plecat în Anglia pentru a-i oferi un viitor mai bun fiului său, pe atunci adolescent.

  • NHS -National Health Service (Sistemul de Asistență medicală de stat) a ales-o ca simbol reprezentativ în an de pandemie pentru munca și aplecarea față de oameni. Într-o campanie națională care celebrează 72 de ani de la înființarea NHS, imaginea româncei tronează pe clădiri monumentale, în cele mai frecventate locuri publice, pe panouri publicitare, pe autobuze, în stații de transport public.
  • John Rankin, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani, a trimis-o pe coperțile mai multor reviste, precum și în zeci de publicații online și print din Marea Britanie. Claudia Anghel a apărut la BBC, la alte câteva posturi naționale și internaționale, devenind o imagine simbol în UK.
  • Ea susține că nici o autoritate publică din România nu i-a dat un singur telefon. În schimb, englezii au ridicat-o pe un soclu și se mândresc cu ea.

În motivarea de a o alege, NHS scrie: „A fost decisivă în luarea unor măsuri în secția de maternitate, unde s-a îngrijit de mame, de bebelușii acestora și de familii într-o perioadă atât de nesigură și de stresantă precum cea în care ne aflăm.”

- Advertisement -

Șefii spitalului au descris-o ca „un exemplu strălucitor” în profesia sa.

Alături de Claudia, din întreg sistemul public de sănătate din UK au fost aleși încă 11 angajați, între care un paramedic, un dispecer de la serviciul de urgență, o asistentă de pe ATI, un medic specialist ATI, oameni aflați toți în primie linie în lupta anti-Covid.

Luna trecută, Claudia a fost chemată la o sesiune foto. S-a trezit față în față cu John Rankin, un fotograf celebru de modă din Marea Britanie, care se ocupă în special de vedete. E unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din acest domeniu.

A fost foarte prietenos, m-a făcut să mă simt bine. Am tot povestit despre munca mea, despre copii, despre viață. Vorbea foarte mult și-am încheiat ședința rămânând prieteni. Eu nu știu să pozez, nu știu să stau. M-a ajutat. Apoi am văzut ce se întâmplă și cum lucrurile iau amploare.”

Rankin, într-o intervenție la BBC, vorbește despre întâlnirea cu Claudia și cu ceilalți angajați aleși în campania NHS:

Venind după săptămâni de izolare și întâlnindu-i pe ei, care muncesc cu atâta pasiune și sunt acolo pentru noi, toți ceilalți, m-a făcut să mă simt foarte umil. Ei sunt atât de devotați și au fost în tot acest timp în prima linie. Ei sunt eroii zilelor noastre.”

Imaginea Claudiei semnată de Rankin apare la BBC și face înconjurul țării. Nu e totul. Încep să curgă mesajele. Multe. De la paciente, foste paciente, de la colege. E sunată de posturile naționale de TV, apare în principalele publicații din UK.

Îți mulțumim Claudia, ești eroina noastră”, îi scrie o englezoaică pe pagina de facebook.

O româncă simbol național în Marea Britanie în lupta anti-Covid

Imaginea Claudiei tronează și în Piccadilly Circus în Westminister.

E pregătită pentru a fi pusă pe autobuze în întreaga țară, pe panouri publicitare, pe clădiri monument, în stații de metrou.

Nu sunt nici un erou, doar mi-am făcut munca mea. Sunt un om obișnuit

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: