10.4 C
London
Saturday, November 20, 2021
10.4 C
London
Saturday, November 20, 2021

O romanca a fost admisa cu bursă integrală la o şcoală de muzică din Anglia

Mara Prună are 14 ani şi a fost diagnosticată după naştere cu tulburări de autism. Fata şi-a găsit refugiul în muzică, cei mai buni prieteni ai ei devenind pianina şi partiturile, iar graţie talentului a fost admisă, cu o bursă de 32.000 de lire sterline pe an, la o şcoală de muzică de lângă Londra.

Pasiunea sa i-a adus zilele trecute o veste excelentă din Marea Britanie – a fost admisă, de anul viitor, cu o bursă completă, în valoare de 32.000 de lire sterline pe an, la The Purcell School for Young Musicians, de lângă Londra.

[pull_quote_center]Muzica este tot ceva creat de Dumnezeu, care ne-a dat-o pentru a ne descurca în situaţiile grele[/pull_quote_center]

- Advertisement -

După ce a câştigat un premiu la un concurs muzical a putut să îşi cumpere un soft de calculator pentru compoziţie, numit Sibelius, care este “ca o hârtie virtuală cu portativ pe care se scriu notele“. Are, de asemenea, şi un soft cu care se pot orchestra piesele.

Potrivit acesteia, pentru un copil cu autism performanţa Marei, de a fi admisă la o şcoală de prestigiu din Marea Britanie, este greu de atins.

[pull_quote_center]Am fost acceptată la The Purcell School for Young Musicians ca să studiez compoziţia în principal şi pianul în secundar. Am trecut de audiţie şi am primit o bursă completă, cu internat, pe o perioadă de patru ani, din septembrie 2016, acolo voi urma liceul. Mi-am dorit să studiez în Anglia, de trei ani acesta este visul meu[/pull_quote_center].

Aici se pregătesc elevii pentru o carieră de compozitor. Mă gândesc să urmez apoi Facultatea de compoziţie de la Oxford, iar după aceea sper să continui să fac la fel de multe lucruri, şi la pian şi cu vocea, să mă lansez ca şi cântăreaţă, dar să scriu şi muzică pop şi clasică. M-am gândit şi la o carieră de pianist, studiul muzicii clasice o să mă ajute şi pe alte paliere, dar sunt interesată şi de compoziţie. Vreau să fiu şi compozitoare, dar şi să predau , spune Mara.

Vorbeşte engleză ca un nativ britanic

Fata a trecut prin experienţa unei examinări de şapte ore la şcoala din Marea Britanie, care a constat în mai multe probe susţinute în limba engleză în faţa mai multor comisii.

[pull_quote_center]Prima a fost o probă de compoziţie, un fel de exerciţiu de improvizaţie, care arată capacitatea de a crea, să fie o muzică gândită, apoi proba a fost să vorbesc despre piesele compuse până atunci, urmată de o probă de teorie muzicală. După care a fost proba de pian, unde am interpretat o piesă care mă reprezintă cel mai bine, de Chopin. Apoi am cântat o piesă cu vocea din cele şapte compuse de mine, a urmat testul de engleză şi cel de inteligenţă, şi două interviuri. Trebuia să susţin înainte o audiţie preliminară pe care nu am mai susţinut-o, ci am intrat direct în audiţia finală[/pull_quote_center] , a explicat tânăra compozitoare.

Pentru că vorbeşte engleza de la patru ani, cu accent britanic, nu a avut nevoie să prezinte niciun atestat, examinatorii trecând-o la nivelul de vorbire ca “native british“.

Bursa obţinută de Mara este în valoare de 32.000 de lire sterline pe an, iar la secţiunea compoziţie este prima româncă admisă. În şcoală sunt 180 de elevi dintre care doar opt doresc să devină compozitori.

Fata nu e speriată că va locui patru ani într-o ţară străină, departe de casă, susţinând că acolo sunt oameni de încredere care vor avea grijă de ea. Bursa o priveşte şi ca pe o oportunitate de a-şi face prieteni noi, care împărtăşesc aceeaşi pasiune, muzica.

Cu cele şapte piese de muzică pop scrise deja, Mara Prună ar vrea să se lanseze pe piaţa de profil, preferabil în Marea Britanie, dar nu înainte de a fi pregătită. Chiar dacă e nou-venită în acest domeniu susţine că “rivalul” său este Marius Moga şi precizează că una dintre piesele sale, “Crying heart“, va fi cântată de o cântăreaţă celebră din România, cu care se află în tratative.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

- Advertisement -
Sourcegandul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: