10.4 C
London
Saturday, November 20, 2021
10.4 C
London
Saturday, November 20, 2021

O româncă a dat lecţii profesorilor de la Universitatea Cambridge

Dragostea pentru muzică şi felul aparte de a preda au dus-o pe Anamaria Eli, de 34 de ani, din Cluj-Napoca, în faţa profesorilor de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, cărora le-a împărtăşit din experienţa sa.

Vrei ceva de la viaţă? Păi, munceşte pentru asta!“, spune Anamaria Eli (34 de ani), profesoară de muzică la o şcoală internaţională din Cluj, care a trăit experienţa vieţii ei la Universitatea Cambridge.

- Advertisement -

Acel loc la care mulţi visează şi puţini ajung. Directorul Facultăţii de Educaţie din cadrul prestigioasei instituţii britanice a văzut-o pe dăscăliţă ţinând lecţii deschise despre cum poate fi predată altfel muzica, la o conferinţă internaţională, în Cluj.

Tehnica ei de a preda, de exemplu, jazz unor elevi de clasa a VI-a l-a cucerit şi a chemat-o la Cambridge într-un schimb de experienţă. Clujeanca a repetat lecţiile, dar de data asta în prezenţa profesorilor de muzică de la Cambridge, în şcolile cu care universitatea are legături strânse.

la ultima ediţie a conferinţei internaţionale a participat şi Phil Kirkman, directorul Facultăţii de Educaţie de la Cambridge. El a fost impresionat de modul în care Eli le-a predat jazz elevilor de clasa a VI-a. A îmbinat terapia prin muzică cu educaţia muzicală. Terapia prin muzică ajută la creşterea încrederii în propriile forţe şi are un mare succes la copii, explică Eli, deşi se aplică în mod special pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru cele cu boala Alzheimer. Prin urmare, Phil Kirkman a invitat-o la Cambridge

„Phil Kirkman (directorul Facultăţii de Educaţie de la Universitatea Cambridge) i-a zis unui prorector al Academiei de Muzică din Cluj: «Este atât de talentată încât merită să fie la Cambridge. Locul ei e la Cambridge!»“, povesteşte Anamaria Eli  entuziasmată şi acum, la câteva săptămâni după experienţa care i-a dat şi mai multă încredere în propriile forţe.

Anamaria Eli a ajuns la Cambridge pe 2 noiembrie anul trecut, noaptea. A doua zi, luni dimineaţă, după ce s-a făcut planificarea pe ore a şederii în Anglia, Anamaria Eli şi Nelida Nedelcuţ au asistat la un curs de training pentru viitorii profesori de muzică, adică un fel de modul psiho-pedagogic în România.

Acel curs durează aproximativ doi ani şi îi pregăteşte pe studenţi pentru a fi buni dascăli. După prima zi, a mers la biblioteca universităţii, care este imensă şi cu toate resursele de care ai nevoie. „La Cambridge nu intră oricine. În orice facultate ţi se dă un cod de intrare, inclusiv pentru folosirea reţelei de internet.Ai o foaie, cu numărul, cu codul tău“, detaliază tânăra profesoară.

În cele cinci zile, care începeau la ora 7, a vizitat şapte şcoli, unde a ţinut lecţii atât prntru elevi, cât şi pentru profesori. Un program infernal, cum l-a descris clujeanca. „Am luat toate formele de transport posibile. Eram noi două cu GPS-ul, pentru că ei nu aveau timp să stea după noi. Unele şcoli erau şi la o distanţă de o oră între ele“, povesteşte ea.

Eli mărturiseşte că instituţia britanică pune un mare accent pe practică, dar şi pe continuitate în relaţia universitate-piaţa muncii.

Studenţii de la Cambridge merg la cursuri, dau examene şi fac practică la şcoli (arondate, ca şi la noi), doar că nu au grija jobului după ce termină studiile, deoarece Facultatea de Educaţie care îi pregăteşte are legături strânse cu mai multe şcoli şi îi direcţionează ţintit.

I s-a mai părut fascinant că studenţilor nu le era teamă să pună întrebări – „aşa cum ne era nouă la şcoală“, spune profesoara – şi că, pe lângă pregătirea pedagogică, sunt şi foarte buni instrumentişti.

Ajutor de la stat pentru şcolile private în Anglia

Se ştie că şcolile cele mai bune din Anglia sunt cele private, care costă foarte mult. Dar pe cei care sunt foarte buni şi care nu îşi permit să studieze în şcoli private, statul britanic îi ajută. [pull_quote_center]Faci un contract cu statul, care în momentul în care iei primul salariu îţi trage lunar, pentru o anumită perioadă de timp, 100 de lire. Deci tu plăteşti rată la stat că el te-a trimis la facultate. E foarte bine. Mi-ar fi plăcut să fiu studentă acolo. Mi-ar fi plăcut ca statul englez să-mi zică că sunt bună şi că mă susţine să-mi fac studiile la Cambridge[/pull_quote_center] , mărturiseşte visătoare profesoara.

Educaţia din România, la 50 de ani distanţă de Cambridge

Directorul Facultăţii de Educaţie din cadrul Universităţii Cambridge îi povestea Anamariei Eli că universitatea britanică a trecut prin ce trecem noi astăzi în sistemul de învăţământ în urmă cu 50 de ani. Cum au depăşit momentul? Prin paşi foarte mici, au schimbat curriculum (ce trebuie să ştie elevii la o disciplină şcolară) la o materie, au văzut că merge. Apoi au luat altă materie.

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: