2.6 C
London
Friday, January 28, 2022
2.6 C
London
Friday, January 28, 2022

Numeroase efecte negative pentru Marea Britanie dacă iese din UE

[quote_box_center]Ieșirea din Uniunea Europeană ar însemna pentru Marea Britanie anularea imediată a tuturor tratatelor comerciale la care este parte, fapt care o va obliga să-și negocieze reintrarea în sistemul global, avertizează mai mulți experți britanici într-un raport analizat luni de publicația The Daily Telegraph[/quote_box_center]

Conform studiului elaborat pentru ‘Centre for European Reform’ (CER), părăsirea UE, acțiune denumită ‘Brexit‘, va avea multe alte implicații negative pentru Marea Britanie, cum ar fi retragerea unor investițiilor străine și dificultăți pentru City-ul londonez, la fel ca și pentru industria auto britanică. Aceasta din urmă este deținută aproape în întregime de companii străine care folosesc teritoriul britanic ca bază de export către piața europeană beneficiind de lipsa taxelor vamale, avantaj ce va dispărea după ieșirea din UE.

- Advertisement -

Marea Britanie ar putea alege o uniune vamală după modelul celei dintre Turcia și UE. Însă, în virtutea acestui acord, Turcia trebuie să respecte o parte din acquis-ul comunitar. O altă posibilitate ar fi modelul acordurilor bilaterale încheiate de Elveția cu UE, însă acesta acorduri nu permit Elveției un acces deplin la piața europeană a serviciilor, astfel că înțelegeri similare ar afecta City-ul londonez. Într-o astfel de eventualitate ar exista riscul unui exod masiv al societăților financiare americane, japoneze și arabe instalate în capitala britanică.

În consecință suveranitatea legislativă pe care ar trebui să o aducă părăsirea blocului comunitar va fi mai degrabă iluzorie, întrucât, pentru a păstra din avantajele relațiilor cu UE, Marea Britanie tot va fi nevoită să respecte regulile acestui bloc, pe care însă nu va mai avea cum să le influențeze, se estimează în studiul elaborat de panelul de experți cu viziuni liberale, precum Nigel Wicks, de la British Bankers Association sau Simon Walker de la Institute of Directors.

[pull_quote_center]Concluziile acestui raport sunt contestate însă de alți experți. Astfel, Tim Congdon, de la International Monetary Research, consideră absurdă ideea că Marea Britanie trebuie să rămână în UE doar datorită proximității sale geografice. El estimează că aplicarea reglementărilor comunitare face ca această țară să piardă 5-6% din PIB-ul ei, iar părăsirea blocului comunitar nu ar însemna altceva pentru Marii Britanii decât transformarea ei într-un partener comercial obișnuit pentru UE, cum este cazul Canadei sau al Noii Zeelande[/pull_quote_center]

Pe de altă parte, autorii raportului elaborat pentru CER subliniază că ieșirea unei țări mari și dezvoltate din blocul comunitar va modifica radical chimia Uniunii Europene, implicațiile exacte fiind imposibil de estimat în acest moment.

- Advertisement -
Sourceagerpres

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: