2.6 C
London
Friday, January 28, 2022
2.6 C
London
Friday, January 28, 2022

Numărul imigranţilor români şi bulgari în Marea Britanie a scăzut, de la 1 ianuarie

[quote_box_center]Numărul muncitorilor români şi bulgari din Marea Britanie a scăzut după deschiderea pieţei muncii, la 1 ianuarie, potrivit unor date oficiale publicate luni care infirmă „afluxul uriaş” aşteptat[/quote_box_center]

În contextul în care 144.000 de români şi bulgari munceau în Marea Britanie în ultimele trei luni din 2013, în perioada ianuarie-martie 2014 se înregistrau 140.000, cu 4.000 de persoane mai puţin, a anunţat Biroul Naţional britanic pentru Statistică, citat de BBC.

- Advertisement -

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Interne Keith Vaz, evoca marţi un „aflux” de 30.000 de români şi bulgari de la începutul lui 2014.

Potrivit datelor Biroului Naţional britanic pentru Statistică, acest număr este mai mic cu 4.000 faţă de cel întregistrat în ultimul trimestru din 2013, dar este cu 28.000 mai mare în comparaţie cu cel înregistrat în primul trimestru al anului trecut.

La 1 ianuarie, românii şi bulgarii au obţinut aceleaşi drepturi de a munci în Marea Britanie ca şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii.

Guvernul nu a anunţat câţi imigranţi noi aşteaptă, în urma anulării restricţiilor.

Grupul de presiune Migration Watch a estimat că în ţară ar urma să sosească aproximativ 50.000 de imigranţi români şi bulgari anual, iar UKIP, un partid eurosceptic şi eurofob, a preconizat un „val uriaş” de imigranţi.   Adjunctul ministrului britanic al Trezoreriei, Danny Alexander, a declarat, miercuri, că datele „dezmint alarmismul UKIP în legătură cu imigraţia”.

[pull_quote_center]Numărul foarte modest de români şi bulgari care vin să muncească în Marea Britanie anul acesta contrastează puternic cu retorica inflamatoare de la începutul anului[/pull_quote_center]

BBC comentează că „valul uriaş” de imigranţi nu a invadat ţara, în mod clar, în primele trei luni din 2014, dar că este prea devreme pentru a avea „imaginea de ansamblu” asupra acestei probleme.   Deschiderea totală a pieţei muncii a provocat temeri, într-o ţară în care problema migraţiei este sensibilă, după un aflux de imigranţi din Europa de Est, în special din Polonia, în urma extinderii UE în 2004. Acest aflux este temut şi de către Partidul Conservator, aflat la putere, la presiunea partidului antimigrare UKIP.

Guvernul lui David Cameron a anunţat în 2013 înăsprirea accesului imigranţilor la ajutoare sociale şi a pus în discuţie circulaţia liberă în UE, declanşând furia Bruxelles-ului. Premierul a declarat marţi că intenţionează, în continuare, să-şi atingă obiectivul de reducere a migraţiei nete actuale la mai puţin de 100.000 de persoane, până în 2015. În 2013, acest indicator era de 212.000 persoane.

- Advertisement -
Sourceadevarul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: