11.9 C
London
Friday, November 19, 2021
11.9 C
London
Friday, November 19, 2021

Noua monedă de o liră sterlină este considerată cea mai sigură din lume

[quote_box_center]Monetăria Regală a Marii Britanii a prezentat miercuri noua monedă de o liră sterlină, cu un design bazat pe vechiul bănuţ de trei pence, autorităţile britanice considerând că au dezvoltat cea mai greu de falsificat monedă din lume[/quote_box_center]

Descrisă drept “un salt uriaş spre viitor“, noua monedă va fi introdusă în circulaţie începând din anul 2017.

- Advertisement -

Trezoreria Marii Britanii estimează că 3% din cele 45 de milioane de monede de o liră aflate în circulaţie sunt contrafăcute.

Noua monedă este de mărime similară cu cea veche şi este în formă de poligon cu 12 laturi, preluând designul vechiului bănuţ de trei pence, cu valoarea de 1/80 dintr-o liră sau 1/4 dintr-un şiling, aflat în circulaţie până în 1971, înainte de trecerea la sistemul zecimal de denominaţie. Bănuţul de trei pence a fost prima monedă bătută cu chipul Reginei Elisabeta a II-a.

Cu un design aparent arhaic, moneda conţine o serie de inovaţii tehnologice care fac aproape imposibilă falsificarea. Moneda este construită “bimetalic”, asemenea celei de două lire, iar elementele de securitate au fost aduse la nivel de bancnotă prin noi măsuri de securitate dezvoltate de Monetăria Regală.

Asemenea tuturor monedelor britanice, noua monedă va fi inscripţionată cu efigia Reginei pe “cap“, în timp ce designul “pajurei” va fi decis în urma unei “competiţii publice“, potrivit Trezoreriei.

- Advertisement -
Sourcegandul

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: