Nicolae Raţiu distins la Londra de regina Elizabeth a II-a (video)

Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, a primit din partea reginei Elizabeth a II-a distincţia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE), pentru efortul depus pentru ajutorarea grupurilor dezavantajate din România, informează publicaţia britanică The Guardian.

Această distincţie reprezintă o recunoaştere a realizărilor extraordinare ale unor persoane din Marea Britanie. Nicolae Raţiu, prin The Ratiu Family Charitable Foundation (RFCF), ajută grupurile dezavantajate din România. Nicolae Raţiu va primi această distincţie la începutul acestui an, în cadrul unei ceremonii oficiale.

De asemenea, Rosalynde Havard Ward a fost recomepensată de regina Elizabeth a II-a pentru serviciile aduse persoanelor cu dizabilităţi din Sevenoaks, Kent, şi cele de caritate din România.

Aceste onoruri sunt folosite ca o răsplată pentru politicieni, diplomaţi şi funcţionari cu o carieră îndelungată, dar lista anuală include de asemenea multe celebrităţi şi persoane necunoscute în afara comunităţii sau domeniului în care activează.

The Ratiu Family Charitable Foundation a fost înfiinţată la Londra, în 1979, de Ion şi Elisabeta Raţiu pentru a promova şi a sprijini proiectele pentru continuarea educaţiei şi cercetării în cultura şi istoria România, se arată pe site-ul fundaţiei.

Născut în Davos, Elveţia (7 mai 1948), Nicolae Raţiu a început să se implice în problemele din România după căderea comunismului, odată cu întoarcerea în ţară a tatălui său, Ion Raţiu. Timp de 10 ani, Nicolae Raţiu a fost preşedintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL), se arată pe site-ul ratiudemocracycenter.org. Înfiinţată de Ion Raţiu în 1984, Uniunea a avut scopul de a conecta toate organizaţiile româneşti anti-comuniste din diaspora, iar una dintre activităţile importante ale Uniunii consta în publicarea unui ziar lunar pentru diaspora din întreaga lume.

În decembrie 1989, Raţiu a înfiinţat, în Marea Britanie, fondul de caritate Relief Fund pentru România şi a coordonat eforturile de ajutorare iniţiate de publicul britanic şi îndreptate spre societatea românească post-decembristă.

Din 1990, Raţiu este preşedinte şi membru al Consiliului Director al Fundaţiei Caritabile a Familiei Raţiu (RFCF), organizaţie care oferă sprijin financiar studenţilor români care studiază în Marea Britanie. Totodată, Fundaţia susţine promovarea culturii româneşti.

Prin intermediul RFCF, Nicolae Raţiu a dezvoltat, împreună cu tatăl său, încă din 1989, Catedra de Studii Româneşti “Ion Raţiu” la Georgetown University din Washington, D.C. prima catedră din SUA dedicată studiilor româneşti.

Nicolae Raţiu este şi iniţiatorul Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie, program desfăşurat în parteneriat cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetători Interneţionali (Woodrow Wilson Center for International Scholars), începând din anul 2005.