9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021
9.8 C
London
Tuesday, October 26, 2021

Nicola Sturgeon “Regatul Unit se va destrama pana in 2025”

Liderul scotian Nicola Sturgeon a declarat ca se asteapta ca Scotia sa devina independenta de Marea Britanie pana in 2025, relateaza Reuters.

Cred ca Scotia va fi independenta, da, dar aceasta este o alegere a poporului scotian”, a spus ea, intrebata intr-un interviu daca este parere ca Marea Britanie se va destrama pana in 2025.

Liderii SNP, care a castigat 56 de locuri in Parlamentuol scotian, din 59, la alegerile din 2015, considera ca scotienilor trebuie sa li se mai dea o sansa de a-si exprima opinia in legatura cu aparteneta la Regatul Unit, dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din UE.

- Advertisement -

Premierul britanic Theresa May a spus in repetate randuri ca nu este momentul potrivit pentru ca Scotia sa voteze din nou pentru independenta.
La referendumul precedent, din 2014, scotienii au respins independenta cu doar 10%, insa de atunci lucrurile s-au schimbat semnificativ, considera Sturgeon.

SNP insista ca scotienii au dreptul de a decide asupra viitorului lor, in conditiile in care la referendumul pentru Brexit au votat intr-o majoritate covarsitoare sa ramana in UE.

In aceste conditii, Sturgeon spune ca o Scotie independenta ar putea ramane stat membru UE.

Desi Paramentul de Edinburgh a aprobat cererea premierului Nicola Sturgeon de a organiza referendumul pentru independenta, Theresa May, care trebuie sa-si dea acordul final, a spus in repetate randuri ca nu este momentul pentru ca scotienii sa voteze pentru independenta, in urmatorii doi ani, in contextual inceperii negocierilor pentru Brexit.

Sturgeon, pe de alta parte, a promis organizarea consultarii populare in 2018 sau, cel mai tarziu, la inceputul lui 2019.

Dacă v-a plăcut acest articol, dati-ne un LIKE pe Facebook, sau urmati-ne pe Google+ Twitter | Pinterest.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: