13.4 C
London
Friday, October 15, 2021
13.4 C
London
Friday, October 15, 2021

Negociatorul Uniunii Europene deplânge lipsa de progrese în discuţiile cu Londra

Negociatorul Uniunii Europene pentru viitoarea relaţie cu Regatul Unit, Michel Barnier, a deplâns vineri lipsa unor ”progrese tangibile” la finalul celei de-a doua runde de discuţii cu reprezentanţii Londrei, transmit AFP, Reuters şi dpa.

Obiectivul pe care îl aveam, de a avansa pe baza unor progrese tangibile este atins doar în mică măsură. Regatul Unit nu poate să refuze prelungirea tranziţiei şi în acelaşi timp să nu se mişte, să nu facă progrese pe anumite subiecte care sunt importante pentru Uniunea Europeană”, a spus Barnier într-o conferinţă de presă.

- Advertisement -

Britanicii au impus acest calendar foarte riguros, excepţional pentru o negociere atât de importantă”, a adăugat reprezentantul Bruxellesului.

Guvernul britanic condus de Boris Johnson insistă că negocierile asupra unei game largi de teme sensibile, mergând de la cooperarea privind securitatea la pescuit, trebuie finalizate până la 31 decembrie acest an.

De partea sa, Regatul Unit s-a declarat vineri ”decis” să încheie un acord de comerţ liber post-Brexit cu Uniunea Europeană, în pofida divergenţelor semnificative care încă persistă între cele două părţi.

Într-un comunicat, Downing Street a acuzat Uniunea Europeană că i-a propus un acord ”mult inferior” celor semnate în trecut de Bruxelles cu alte ţări, evocând ”divergenţe importante de principii” asupra unor chestiuni precum pescuitul sau concurenţa.

Acum trebuie să avansăm într-o manieră constructivă. Regatul Unit rămâne hotărât să găsească un compromis pentru baza unui acord de comerţ liber”, se mai menţionează în comunicat.

Regatul Unit a părăsit UE la finalul lunii ianuarie, dar a intrat într-o perioadă de tranziţie, astfel că practic nimic nu s-a schimbat în viaţa cotidiană a britanicilor.

Ţara a rămas parte a pieţei interne şi uniunii vamale ale UE şi încă respectă regulile comunitare.

Dacă în timpul perioadei de tranziţie cele două părţi nu ajung la un acord privind relaţiile viitoare, repercusiunile asupra economiei vor fi majore.

Negocierile între Bruxelles şi Londra au fost întârziate de pandemia de COVID-19, boală contractată de însuşi Michel Barnier în urmă cu o lună, dar şi de premierul britanic Boris Johnson.

Următoarele două runde de negocieri, cu durata de câte o săptămână, sunt prevăzute pentru jumătatea lunii mai şi începutul lui iunie.

O eventuală decizie de prelungire a perioadei de tranziţie post-Brexit trebuie să fie luată cel mai târziu până la 30 iunie.

- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI

Te-ar putea interesa și: